söndag 6 december 2015

They Live

1988 gjorde John Carpenter en väldigt intressant och rolig film. Intressant för att han har tagit en massa inspiration från gamla svartvita sci-fi filmer. Temat är också utan tvekan intressant.
Rolig för att den har brottaren Rowdy Roddy Piper i huvudrollen som en 80-tals actionhjälte! Karaktären Duke Nukem var delvis inspirerad från Pipers karaktär.

Handling
Piper spelar en namnlös luffare som kommer in till en storstad. Han letar efter jobb och lyckas få ett som knegare på en bygge. Han lyckas också få ett ställe att sova på, i stadens slumområde nära en kyrka. Men han märker där en del konstiga saker: Det står en predikant där som uppmanar alla att "vakna!". En polishelikopter flyger ovanför flera gånger. Och en annan luffare klagar på att hans tv får hela tiden sin signal störd av en bild från en person som varnar alla för "de som har makten".
Luffaren upptäcker också att kyrkan är bara en fasad. Inne i kyrkan finns en massa inbandningsapparater och andra tekniska föremål. Luffaren hittar också en låda solglasögon, av vilket han norpar ett par.
Luffaren sätter på sig dem och gör en hemsk upptäckt: Hela vår värld är egentligen kontrollerad av utomjordingar! De har maskerat sig att se ut som oss för att smälta in. De kontrollerar all media för att få oss att sluta tänka, så att vi är lättare att kontrollera!
Luffaren beger sig ut för att hitta utomjordingarnas sändare för att förstöra den och på så sätt avslöja för hela världen vad som är på gång.

Om filmen
"I have come here to chew bubblegum and kick ass! And I am all out of bubblegum..." Den repliken säger Piper när han går in i en bank beväpnad med ett hagelgevär och får syn på en massa utomjordingar i kostym. Jag tycker om Piper i den här rollen, det är en av de få filmer jag känner till där en brottare faktiskt gör sig bra på filmskärmen (Förutom The Rock då).

När Luffaren har på sig sina solglasögon ser han allting i svartvitt. Precis som i bilden ovan. Det får allting att se ut att vara inspirerat från 50-talets sci-fi filmer. Hela idén och utförandet känns väldigt klassiskt, som att They Live skulle vara ett kärleksbrev till de filmer John Carpenter såg då han växte upp.
Inspirationen till They Live kom också från en science fiction-novell som hette Eight O'Clock in the Morning av Ray Nelson. Den handlade också om utomjordingar som maskerar sig som människor i stil med Invasion of the Body Snatchers. John Carpenter skaffade rättigheterna till berättelsen och använde det som bas till filmen.
John Carpenter har sagt i en intervju att idén till filmen kom också från hans avsmak för kommersialiseringen av populärkultur på 80-talet. Han sa att han hade börjat titta på tv igen och märkt att alla tv program finns bara till för att sälja en produkt. Och när han hade pratat med någon på Universal Studios om detta så hade personen svarat "Vad är det för fel med det? Vi alla säljer oss själva hela tiden!" och den raden använde Carpenter i filmen.

Betyg
Se den! Det är en mysig 80-tals sci-fi film.
John Carpenters filmografi är intressant. Å ena sidan har vi skräckfilmer som The Thing och Halloween. Å andra sidan har vi sci-fi filmer som They Live och actionkomedier som Big trouble in little China
Slutligen, behöver jag förklara varför jag tycker det är komiskt när jag ser tonåringar med kepsar och skjortor som det står Obey på? De kontrollerar allt....!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar