tisdag 29 december 2015

Star Wars: The Force AwakensJapp, nu har jag varit på bio och sett en film som jag har väntat på ända sen jag var barn. Ni tolkien-fans som vill se mera Tolkien-filmer? Ni har haft det bra, vi stackars Star Wars-fans har fått vänta sen 1981 för att få se en ordentlig uppföljare!
Rättelse: Vi ortodoxa Star Wars-fans har fått vänta sen 1981 för att få en ordentlig uppföljare.
Jag såg nog prequel-serien, men jag gillar dem inte. Varför tänker jag inte orda om desto mera, men låt oss lämna det vid platta karaktärer, hackig dialog och trista händelser.

I vilket fall som helst, så jag var nervös när jag skulle gå på bio ikväll och se den. Varför? För att många på min facebook-wall har prisat den! Och hypen började redan för senast ett år sen! Jag har fått undvika vissa delar av internet för att inte få något spoilat!
Varje gång det händer brukar en film inte vara bra. Se bara på Avatar och The Dark Knight.
Jag skrev ett längre inlägg om ämnet för en tid sen och därför var jag nervös.

Nåväl, jag betalade in mig och satte mig ner för att se den. Och nu tänker jag recensera den. Det tar inte länge.

Handling
En massa år efter imperiets fall så har det uppstått ett slags Imperium 2.0. Deras plan är naturligtvis att ta över galaxen och utrota den siste levande Jedin: Luke Skywalker.
Luke själv har gått under jorden. Han har gömt sig på något ställe som ingen vet. Prinsessan Leia, numera General Leia, har skickat ut en pilot för att leta reda på en källa som kan leda till platsen där Luke befinner sig.

Vad som följer är intrigvändningar som kommer att involvera Leias son, Han Solo och Chewie, Millenium Falcon samt en f.d stormtrooper och en skräpsamlare.
Mera tänker jag inte säga. Se den själva!

Om filmen
Sen senast har filmen bytt manusförfattare och det märks! Sjutton vad det märks! Jag kan illustrera ett exempel: I ett skede av filmen sitter en person vid en rymdkanon och är exalterad och skriker "WOW! Såg du det?!". Hade George Lucas skrivit det så hade personen antagligen inte reagerat något särskilt. Möjligen muttrat "Oh dear."


Och så finns det annat som man märker, t.ex hur lätt det är att ta till sig karaktärerna, hur karaktärerna har brister! Kom ihåg det om ni ska skriva ett filmmanus: Ingen karaktär är perfekt! Det finns inte en karaktär som inte har någon brist!

Sedermera så har mycket av filmen gjorts med CGI (förstås) men också mycket har blivit filmat på plats. Detta underlättar arbetet för skådespelarna eftersom de har något konkret att spela mot. Sedermera är det också lätt att spela att du faller i snö och det är vått och kallt om du på riktigt faller i snö och det är vått och kallt. 

Några brister
Jag vet, skicka era arga kommentarer, men jag kan inte påstå att denna film inte skulle ha brister. Men jag kan också tillägga att bristerna är väldigt få och kan lätt ignoreras.
 • VÄLDIGT många frågor är obesvarade! När premissen presenterades och vi fick se delar av post-imperium-universumet så fanns det ett antal frågor jag inte fick svar på. Kanske de pantar på dem till nästa film, vilket jag verkligen hoppas. 
 • Han Solo är ju gammal! Inget fel med det, men tänk er följande: Harrison Ford är nu 73. Han ska spela samma gamla Han Solo som han gjorde på slutet av 70-talet. Ni förstår varför det inte är en bra idé att ha en 70-åring göra samma saker som då han var 30-något? Missförstå mig inte, han gör ett fantastiskt jobb. Men det känns på ett sätt som att karaktären inte har förändrats särskilt mycket sen senast, vilket jag tycker är konstigt. Varför är han fortfarande samma gamla smugglare, borde han inte vara något högt kucku i republiken, med tanke på att han är veteran från striderna kring BÅDA dödsstjärnorna och han hade ihop det med Leia?
 • Vår kvinnliga protagonist är det inget fel på, men det finns två scener som jag tycker kunde helt enkelt ha gjorts annorlunda.
  Scen nr 1) I ett skede får hon reda på en sak som gör henne upprörd och hon springer ut i en skog för att hon är arg. Varför gör ni det? Och hon hamnar sen i trubbel för att hon gjorde det! Liksom varför måste hon springa ut i skogen på en cry-baby-run? Går det inte att springa i en städskrubb istället?
  2) Trots all sin tuffhet blir hon knockad och måste räddas. I och för sig räddar hon sig själv, men ändå, denna trop stör mig: Om en karaktär presenteras som en stark och tuff kvinna som kan ta vara på sig själv, varför blir hon då alltid tillfångatagen relativt lätt?
 • Den onde ledaren heter Snoke! Supreme Leader Snoke! Säg det med ett rakt ansikte! "Oooh, var rädd för Snoke! Den store stygge Snoke kommer att fimpa er!" :D Vi har Darth Vader, Darth Plagueis, Darth Bane, Darth Sidious och så har vi Snoke :D På svenska är snok en ofarlig orm. I varenda scen då Snoke (*fniss*) pratas om och han nämns vid namn så tappar jag all förmåga att ta det på allvar. Necron hade varit ett mera kusligt namn än Snoke!
"Den stjäl från A New Hope!"
Det har jag också hört som ett klagomål, att filmen har stulit för mycket från Episode 4: A New Hope. Det håller jag inte med om. Lika lite som att A New Hope har stulit från Hero with a Thousand Faces så har denna film stulit från A New Hope. Vad menar jag med detta? Jag skulle kunna dra en hel föreläsning om detta ämne, då jag har studerat det. Men i det stora hela handlar det om att en hjälteberättelse handlar oftast om en person som måste gå ut i världen för att göra NÅGOT som kan rädda denne eller någon annan. Längsmed vägen möter vår hjälte på förhinder som denne måste ta sig över.
Det är sant för legender som Rama-eposet, Arthur-legenden, grekiska hjältehistorier. Men det är också sant för Frodo Baggins, Harry Potter OCH Luke Skywalker. (faktum är att originella Star Wars-serien har anklagats för att stjäla för mycket av Hero with a Thousand Faces.)
Med andra ord: En hjälteberättelse av denna sort kan bara berättas på små många sätt.

Men folk har också klagat på att rent händelsemässigt liknar Force Awakens väldigt mycket A new Hope. Till det kan jag svara att det rör sig snarare om homager. Det känns mera som att Force Awakens gör homage till gamla Star Wars-filmerna.
Eller så rör det sig om att J.J Abrams har helt enkelt bestämt sig för att stjäla från gamla Star Wars för att dra in pengar från ortodoxa Star Wars-fans! I så fall får han gärna ta mina pengar för jag tycker det fungerar helt bra i detta fall eftersom han inte helt stjäl, det finns många variationer.

Betyg
Som ett ortodoxt Star Wars-fan kan jag säga att du ska se denna film! Jag njöt i fulla drag! Jag betalade in mig för att se ett rymdäventyr i Star Wars-universumet med rymdskepp, ljussablar, intressanta karaktärer och intriger! Och det fick jag! Hurra!
Men är du helt obekant med Star Wars skulle jag inte rekommendera den.
Jag ser fram emot nästa Star Wars-film!

May the Force be with you!

4 kommentarer:

 1. Tycker själv att filmen var mest copy paste av tidigare filmer. Bara grund storyn var ny, annars skåpmat. Hade gärna sett teknisk utveckling i galaxen och ens NÅGONTING nytt.

  SvaraRadera
 2. Jag njöt också av filmen. Skådespeleriet var fantastiskt. Nya såväl som gamla karaktärer fungerade oerhört bra. Det var en njutning att se Harrison Ford som Han Solo igen. Visuellt var den allt man kunde förvänta sig av en ny Star Wars. Dessutom smakfullt avvägt. Den kändes aldrig för mycket.

  Men för mig tappade den massor av att vara så full med plotholes. Det är inte bara Han Solo som inte förändrats - ingenting verkar ha hänt på 30 år! Resistance och First Order kör runt i samma gamla skepp. Republiken är nästan osynlig (varför har inte resistance omvandlats till republikens flygflotta?). Resistance verkar inte ha fått annat gjort än ett namnbyte. För mig kändes det otroligt fantasilöst.
  Dessutom verkar First Order ha total brist på fantasi. Rebellerna har förstört två dödstjärnor redan men ändå väljer de att bygga en tredje större (hur har de ens hunnit bygga om en hel planet?). Dessutom har de inte lärt sig mycket för den är tydligen ännu lättare att förstöra än de tidigare.
  Deras wannabe-sith till chef verkar dessutom vara en sån nybörjare med the force att en sanitär nästan håller jämna steg för honom i en ljusssvärdsstrid. etc. etc.

  De bitarna drog ner på helheten såpass mycket att filmen för mig mera kändes som en bra blended scotch än som en kvalitets single malt. Njutbar och smakrik men utan eftersmak. Dricker gärna bra blend då det bjuds, men hade ändå lite hoppats på en single malt den här gången. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just sådana plot holes som jag hoppas får svar i uppföljaren. Som t.ex varför inget har hänt på 30 år. :D Kanske vi får svar på det i uppföljaren? För det är ett ganska STORT plot hole, så jag tror och hoppas att någon har tänkt ut ett svar på det.

   Radera
 3. Vi får se! Jag hoppas också de reder upp det med uppföljarna! Och tror nästan de gör det också :)

  SvaraRadera