måndag 7 december 2015

Jack of all Trades



Det är kanske ett år sen jag hörde om denna series existens. Och min spontana reaktion var hur i hela friden kunde den flyga under min radar?

Det är en 90-tals action-komedi serie.
Den har Bruce Campbell i huvudrollen.
Hur kan jag ha missat den? För det första är jag ett Bruce Campbell-fan. Jag beundrar karlns ärlighet, han kan sina egna gränser när det gäller att skådespela, och han har så roligt när han gör det att det gör mig glad.
För det andra så gillar jag action/fantasy-serier från 90-talet i överlag. Jag har redan i ett inlägg pratat om The Adventures of Sinbad. Men andra serier som jag gillar är Xena: Warrior Princess och Hercules: The legendary journeys.
Två serier som har Bruce Campbell inte i huvudrollen, men han dyker upp nu som då.
Så hur kunde denna serie flyga under min radar?
Jag tror jag vet svaret, men först ska jag berätta kort om handlingen:

Handling
Se videon.
....Vadå, måste jag ändå förklara?
Bruce Campbell spelar Jack Stiles, en amerikansk agent som är skickad till en ö i Ostindien för att därifrån stoppa alla möjliga hot mot Amerika. Vid sin sida har han uppfinnaren (och love interest) Emilia Rotschild.

Om serien
Serien var tänkt att vara en historisk fantasy-äventyrsserie i stil med The Adventures of Zorro och Brisco County jr
Den är tyvärr inte så bra som jag hade hoppats. När jag först fick reda på att den fanns så tänkte jag att det skulle vara Bruce Campbell i rollen som en pirat på det tidiga 1800-talet. Tänk er hans karaktär Autolycus (vilket faktikst var en inspirationskälla till karaktären) som en swashbuckler! Det låter ju hur bra som helst! Hur klantar man till det?
Genom att göra resten av omvärlden minst lika oseriös. Det som skulle ha gjort Jack of all trades till en bra serie skulle vara om resten av omvärlden var ganska allvarlig och kanske dyster, och mitt i allt detta finner vi vår hjälte Jack som räddar dagen med ett "ha-haa!" och snygga action-scener som en slags motvikt! 
I Jack of all Trades-universumet så är så gott som allting en komedi. Det gör det svårt att riktigt känna sig engagerad i storyn för det är så svårt att ta något hot på allvar. Hade Sam Raimi regisserat denna serie så hade vi antagligen fått ett antal intressanta skurkar och bikaraktärer.

 Men är det seriens fel eller mitt eget? Jag tror faktiskt felet ligger hos mig själv här. Jag menar vi tar Bruce Campbell och sätter honom att agera huvudroll i en tv-serie som är mer eller mindre skriven helt för honom. Kan man vänta sig något annat då än hjärndöd komisk eskapism? Hans karaktär får många tillfällen att hosta ur sig snappy one-liners.
Jag tycker introt förklarar allting med serien! Det känns som att se ett bordsrollspel lett av moi som en tv-serie. :D Vilket förstås betyder att det är awesome!

Serien pågick tyvärr i bara två säsonger. Varför inte flera? Jag vet inte! På riktigt, det står ingenstans varför den inte fick fortsätta, om budgeten blev strypt, om den inte fick det mottagandet som man hade väntat...
Det som tyvärr drar ner betyget för mig var att avsnitten var bara en halvtimme långa. Det känns alldeles för kort, som att berättelsen inte hinner komma till sin fulla rätt före det är dags att sluta. 

Betyg
Serien är väldigt svår att betygsätta. För å ena sidan är den nästan för löjlig. Å andra sidan är det liksom det som är poängen. Ska man se den eller ska man inte se den?
För mig så väger det att man ska se den! Vill du ha ett töntigt/cheesigt swashbuckling adventure med Bruce Campbell i huvudrollen, varsågod!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar