lördag 5 december 2015

Santa Claus conquers the Martians

 
Nu när vi är i december så kände jag för att kolla på en julklassiker! Valet var naturligtvis Santa Claus conquers the Martians från 1964!

Handling
På planeten Mars har ledaren och hans fru blivit oroliga för att deras barn kollar på för mycket jordisk tv. Barnen på Mars har nämligen sett ett program där jultomten intervjuas och har börjat fundera varför inte det finns en jultomte på Mars? Ledaren löser problemet genom att besöka en 800-årig vis man. Denne förklarar att barn på Mars har alltid blivit uppfostrade helt fel. Alla marsianer har på sitt huvud ett elektroniskt föremål som matar hjärnan med information. Denna sätts på barnets huvud redan då det är nyfött, vilket leder till att barnen växer upp alldeles för snabbt. Så barn blir olyckliga för de får inte vara barn.
Lösningen är väldigt enkelt:
Kidnappa jultomten från Jorden och för honom till Mars!

Men när marsianerna anländer till jorden märker de ett problem: Det finns för många jultomtar! Det står en vid ett köpcenter och ringer en klocka, det står en annan vid en kyrka och ringer en klocka.... Samtidigt har amerikanska luftvärnet upptäckt UFOt och anfaller. Så marsianerna får bråttom med att hitta en julgubbe! De kidnappar två små barn och får dem att berätta var den RIKTIGA jultomten bor, på nordpolen förstås! (För jenkkarna vet förstås inte att han bor på Korvatunturi, men det är väl sak samma... -.- )
Efter många om och men lyckas marsianerna kidnappa jultomten och far till Nordpolen med honom. Där öppnas en fabrik för att tillverka leksaker. Jultomten är delvis med på att tillverka leksaker åt barnen på Mars. Han är ju jultomten så det är klart han vill föra jul till Mars!
Han vill förstås också hjälpa till med att skapa en Marsiansk jultomte, som kan ta hand om ungarna på Mars.

Om filmen
Den är väldigt billigt gjord. Marsianerna är skådespelare i en grön dräkt och grön smink. Deras hemska robot Tork (Eller Zork?) är uppenbart en karl i en kostym gjord av paff och silverfärg. Marsianernas vapen poppar, men vi ser inga strålar eller något annat.

Julgubben är väldigt lättlurad i denna film. Visst, han skrattar och är alltid så glad, men han är väldigt naiv. Han blir lurad gång på gång av marsianerna. En marsian, Voldar, hatar jultomten och ungarna. Han tror att de kommer att förstöra Mars ungdom genom sånger och presenter och lekar! Han bestämmer sig för att helt enkelt döda jultomten och ungarna!
Så på resan till Mars lurar han in jultomten i luftslussen, vilken han stänger och tänker släppa ut all luft ur! Jultomten och ungarna lyckas fly, men jultomten tror fortfarande att "det var bara en olycka".

Termen jag skulle vilja använda för att beskriva denna film är "camp". Den är väldigt Campy. Den är gjord med glimten i ögat och inte alls tänkt att tas på allvar. Jag har väldigt svårt att föreställa mig regissören Webster tänka "denna film kommer jag att bli världskänd för, den kommer att förändra science fiction-filmer för all framtid!"

Betyg
Vet ni vad? Jag gillade denna film! Visst den är extremt billig och har otroligt många film. Men den är gjord med charm och med glimten i ögat. När en film heter Santa Claus conquers the Martians så är det dåraktigt att förvänta sig Oscars-material! Att bara konstatera att filmen skulle vara dålig är som att vara extremt kritisk på när en lågstadieklass sätter upp Robin Hood. Man kan inte vara så kritisk mot en sådan pjäs för det är bara fråga om ett gäng barn som försöker sitt yttersta för att underhålla oss. (eller så är de tvingade av lärarna). Samma är det med denna film. Den är på en sådan nivå att man kan inte låta bli att åtminstone småle åt all camp som finns i den.
Jag skulle inte ha något problem med att se denna roligt korkade B-film igen!

P.s
Här finns filmen på youtube. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar