onsdag 23 december 2015

Papers, please


God eftermiddag, medborgare! Är det inte en fin dag i Arztotzka?
Aj, det är INTE det?
Endast spioner skulle tycka det.....

Om spelet
Papers, please är ett indiespel utvecklat av Lucas Pope. Du spelar en individ som har fått ett jobb av staten i den fiktiva diktaturstaten Arztotzka. Du har blivit en passkontrollant vid gränsen som nyligen har öppnats.
Folk kommer in till dig och du frågar efter deras papper. (Därav titeln "Papers, please")
Du ska kolla genom dem och godkänna eller neka tillträde till Arztotzka. Och du får inte göra några missar! För det kommer in folk med pass där datumen har gått ut, pass som är förfalskade så att det står fel kön eller fel bild eller har fel stämpel.
Och reglerna ändras så gott som varje dag! Efter en terrorattack i Arztotzka så måste alla utlänningar visa upp ett arbetspass eller ett respass. Och det måste också kollas och vara giltigt. Så frågar du också varför de är på väg in i Arztotzka och ibland ljuger de.
Dessutom får du också så småningom några bilder av efterlysta individer som försöker ta sig igenom.

Sedermera har du också en knapp du kan trycka på för att kalla in vakterna. Låt oss säga att någon inte kan åka tillbaka till sitt urspungsland för att deras man är i Arztotzka. Så personen börjar käbbla med dig. Tryck då på knappen och ha beväpnade vakter att släpa ut personen (och den personen lär du inte se mera.)

Slutligen, då arbetsdagen är slut, så måste du se över din ekonomi. Hyran måste betalas, din familj ska ha mat och ibland blir dina familjemedlemmar sjuka.
Det finns 20 olika slut beroende på vad du gör. Vilka individer du släpper in, vilka erbjudanden du tar emot. Det finns t.ex en motståndsrörelse som vid ett skede erbjuder dig tusen dollar för att du ska hjälpa dem. Men gör du det kommer polisen och arresterar dig för de upptäcker att du har fuskat.

Betyg
Spelet kan te sig tråkigt om man väntar sig ett actionfyllt spel, men jag tycker det är roligt. Det är ett spel som kräver öga för detaljer och det känns skönt att du kan ändå påverka folks livsöden. T.ex vid ett skede kommer en kvinna in. Hon måste in till Arztotska för att hon har en sjukdom som inte kan behandlas i hennes hemland. Men hon har inga giltiga papper!
Du KAN för all del stämpla pappren negativt och skicka hem henne. Voi voi. ELLER så kan du också släppa igenom henne. Visst du får skit från staten, men det påverkar också spelet senare...

Jag rekommenderar att du åtminstone provar spelet! Det är inte särskilt dyrt och finns på Steam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar