söndag 13 juli 2014

Army of Darkness: Ash saves Obama


2009 var det året då Barack Obama blev USAs president. Världen var heltokig i denne president, som hade lagt fram sin slogan "Yes, we can!". Många människor upplevde som den positiva delen av 60-talet hade kommit tillbaka, när amerika hade för första gången en mörkhyad president. Han proklamerade andra saker än förra presidenten, Bush. Medan Bush var mera för att fortsätta kriga i Irak så pratade Obama en massa om att lägga ner den verksamheten. Bush pratade om fördelen med att ha Guantanamo-fängelset öppet, medan Obama har pratat om att stänga det.
Kriget i Irak tog slut längre än vad Obama hade lovat och Guantanamo är fortfarande öppet, men på den tiden var det dags att drömma om ett icke-krigshungrit USA.

En stor del av Obamas popularitet berodde på att han och hans hejdukar kunde använda sig av sociala medier på ett sätt som tilltalade ungdomar. Hans youtube-kanal hade laddat upp en massa massa videor där han diskuterade fördelarna med att välja honom till president. Därför är det inte så svårt att föreställa sig att en viss tid efter att han hade blivit president så började det dyka upp serier där Obama fanns med. Det finns en Spindelmannen-serie där han träffar Obama, det finns en serie som heter "Obama the Barbarian" och många andra försök att cash in på den mycket populära presidentens namn. 
En av dessa serier bygger på Evil Dead-franchisen. 

Army of Darkness handlar om huvudkaraktären Ash från Evil Dead-filmerna. (Army of Darkness är också namnet från den tredje filmen) I serierna så kommer ofta Necronomicon Ex-mortis fram och drar fram zombier från en annan dimension, som Ash måste slåss mot. Han gör det ofta i stil med en typisk 90-talshjälte stil. I denhär stilen ("come get some!"). Jag har ärligt talat inte läst så mycket Army of Darkness. 

När jag gick igenom en serieaffär så fick jag syn på Army of Darkness : Ash saves Obama. Jag älskade idén för den låter så cool. Jag gissade till att döma av omslaget att Obama besöker S-mart där Ash jobbar, zombier dyker upp och börjar ställa till med elände. Ash griper tag i en shotgun och/eller en motorsåg (eller varför inte båda?) och slåss tillbaka samtidigt som han skyddar Obama. Eller så slänger han en motorsåg till Obama, som startar upp den självsäkert med följande ord: "Can we kick some zombie ass? YES WE CAN!" 
Tyvärr var inte detta vad som sedan blev givet. 

Ash saves Obama börjar på ett seriekonvent på S-mart där Ash jobbar. Det är inte bara serienördar och kändisar som besöker stället, utan president Barack Obama besöker också stället. Med sig så köper han en del saker till sina döttrar, varav en är en serie som heter Necronomicomicon. Den beskrivs som en "väldigt ful serie, skrivet på ett konstigt språk som ska läsas upp högt.". En del seriefans köper också serien och läser högt ur den. Det visar sig att seriens språk är trollformler från det originella Necronomicon som figurerar i originella Evil Dead-serien. Ash förstår vad som är i görningen, så det blir en strid mot zombier när Ash, en kassatjej och deras chef försöker få tag i alla Necronomicomicon-tidningar för att bränna dem.
Striden är inte bara mot zombier. På konventet hade någon försökt göra promotion för en film, Attack of the Killbots. Vilket betyder att där finns stora robotar som props. De blir påverkade och får också liv. 
Situationen blir också bättre när kassatjejen får reda på att om man läser upp en formel och föreställer sig något så blir det äkta. Så blev Killbotsen riktiga. Hon lyckas frammana en del s.k "obamaman", som är en superhjälteversion av Barack Obama som hjälper dem i striden. 
Det finns en del saker som är fel med detta. För det första: Varför inte trolla fram hela Justice League (vilka är stålmannen, Batman, Wonder woman, Flash, Green Lantern och många fler)?
För det andra: Sen när kan man använda Necronomicon till sin fördel i Evil Dead-universumet? Är det inte alltid Necronomicon som orsakar allt problem? För mig kändes det som en billig ursäkt att få en slags superhjälte-Obama utan att faktiskt använda Obama. 
Mitt i allt detta så får vi se hur Obamas administration lämnar till vita huset. De smet nämligen iväg innan alla blev till zombier. Obama ger det han köpte till sin adjutant som ska läsa igenom det och se om det är lämpligt för hans döttrar. De scenerna är inte speciellt intressanta, för det händer inte så mycket. I hela serien så påverkar Obama bara slutscenen. 
Då alla kända exemplar är förstörda, då den sista zombien påminner Ash om att det finns ett exemplar av Necronomicomicon kvar och USAs president har det. Zombien säger också att den kommer att locka Obama till att använda dess kraft för att bli stor och mäktig. (vilket inte heller verkar logiskt, men låt gå)

Vi får då se hur Obama läser igenom Necronomicomicon på Vita Huset framör en brasa. Han skulle själv läsa igenom det för att se om det är lämpligt för sina döttrar. Vi ser hela tiden dialogrutor där zombierna är övertygade om att Obama kommer att använda den för ont, medan Ash och hans vänner vet att han kommer att "göra det rätta". 
Resultatet blir att Obama slänger serien i brasan och gör då slut på allt det onda. 
Tillåt mig påminna er om en sak: Necronomicomicon har beskrivits i serien som "the imagery is plain disturbing and whats with this language?" Låt mig sedan ställa er en fråga: Skulle ni ge en sån serie till era barn, en serie som är hemsk och inte skriven på ert språk? Skulle ni inte istället ha slängt den i brasan och beställt lite Kalle & Hobbe istället?
Det är min poäng: Det målar upp allting som att Obama skulle vara så vis att han bestämmer sig för att inte använda sig av kraften. Men det är svårt att göra det om vi vet att serien är ful som stryk och har ett konstigt språk.  Obama visste säket inte heller om att serien var ond, han kanske bara läste den tyst och tänkte "fy tusan" och slängde den i brasan. (Jag skulle ha gjort likadant med Happy! ). 
I allmänhet så gillade jag inte slutscenen, för ingen hade någon kontroll över något. Våra hjältar räddar inte dagen, utan det är president Obama som gör det och han gör det mer eller mindre på tur. Tänk om han istället bara hade slängt den i papperskorgen eller gett den till sin adjutant och sagt "This sucks, get rid of it". 

Betyder detta att Ash saves Obama var en dålig serie?
Absolut inte! :) 
Trots detta var Army of Darkness: Ash saves Obama en bra serie. Den var löjlig, den var over-the top, den var komisk. Den lyckades underhålla mig på flera plan.
Ash är som vanligt en rolig karaktär att följa och man kan inte neka att den var spännande. När jag läste om att det fanns en serieversion av Necronomicon så var min spontana tanke "Varför inte?". Evil Dead (speciellt Army of Darkness)-universumet så är så over-the top och löjligt att det skulle bra kunna existera något sådant. 
Teckningsstilen är det inget fel på. Den är väldigt färgstarkt och på många sätt väldigt mysigt. Vem som än tecknade denna serie vet att det är inte World of Darkness eller Cthulhu, utan det är en roligt löjlig serie. Watchmen-fans kommer säkert att hata den.

Jag ger Army of Darkness: Ash saves Obama 7 av 10. Den skulle få mera poäng från mig om den faktiskt hade mera Ash och Obama tillsammans. På omslagen ser det ut som om de skulle team up, men i serien är de inte alls tillsammans. Jag rekommenderar att ni plockar upp denna serie om ni får tillfälle. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar