söndag 22 maj 2016

House of 1000 Corpses

 Dagens film har jag sett förr en gång. Men jag minns inget av den, och jag tror att orsaken var att jag då hade tillräckligt med alkohol i blodet för att sänka en elefant. Men inte för att filmen skulle vara dålig, utan bara för att jag var en ung korkad studerande.
Filmen är skriven och regisserad av Rob Zombie. Han är en musiker och filmskapare och ett skräckfan. Han har nu sitt eget band som bara heter Rob Zombie, men före det var han i ett annat band som hette "White Zombie". Hans fru, Sheri Moon Zombie, spelar också.
När din skräckfilm, som är ett kärleksbrev till gamla Drive-in skräckfilmer, har en regissör som heter Zombie i efternamn, så sätter det förväntningarna höga!

Handling
Ute på vischan finns en kombinerad bensinstation och ett museum. Allt detta heter "The Museum of Monsters & Madmen" och drivs av ägaren "Captain Spaulding". Det är ett museum fylld med en massa kusliga föremål och en slags lusthus-färd där Spaulding berättar om olika seriemördare som finns på display där. Bland annat den lokala legenden Doctor Satan, som experimenterade med sinnessjuka människor för att skapa en "övermänniska".

Våra huvudpersoner är fyra ungdomar som är på en bilutflykt genom USA. Syftet är att hitta udda attraktioner längsmed vägen och sen skriva en bok om det. De börjar stöta på problem, i synnerhet när deras bil kvaddar och de måste vänta hos familjen Firefly, som har en väldigt konstig hobby....

Om filmen
Editeringen är helt enkelt underbar! Den är konstig och därför älskar jag den! Det finns en del scener där vi plötsligt ser klipp ur en svartvit film, eller klipp från museumets tidiga historia. Och i vilken annan film som helst skulle det inte fungera, men när Rob Zombie gör det, så är det bra.
På tal om Rob Zombie som regissör, han vet vad han gör i denna film. Han har sagt att den är influerad av Texas Chainsaw Massacre och The Hills have Eyes, bland annat.
Hans band Rob Zombie hade gjort en låt tidigare som hette "House of 1000 Corpses". Det är en underbar grej med Rob Zombies musik: Hans titlar är så coola! "Living dead girls", "Trade your guns for a coffin", "Mars needs women", "Werewolf women of the SS".... Om du skriver och behöver en övning, ta en random titel från Rob Zombie / White Zombies diskografi och skriv en story kring det.

Rob Zombie har sagt att han i sitt filmskapande tar mycket inspiration från 70-talets skräckfilmer. Och det syns! I detta fall så känns House of 1000 Corpses som ett kärleksbrev till drive-in skräckisar. Och visst har det Rob Zombies särskilda stil som lyser igenom.
Hans fru, Sheri Moon Zombie, gör ett bra jobb i denna film! Hennes karaktär påminner om en psykopatisk Harley Quinn!
Filmen har mycket blod och våld. En beskrivning skulle vara Rob Zombie om han gjorde ett nöjesfält av en påhittad Ed Gein och gjorde en film av hela nöjesfältet. (Som när Disney gjorde Pirates of the Caribbean)

Betyg
Jag skulle bäst beskriva filmen som en "Halloween"-film. Den är inte genuint skrämmande, jag var aldrig rädd då jag såg den. Men den innehåller tillräckligt mycket skräckelement och "udda" saker för att den ska gå att se på Halloween. Tänk på det som om Rob Zombie hade haft ett nöjesfält!
Som ett skräckfan så ger jag filmen 7 av 10! Det var helt enkelt en rolig film!
Men det krävs också en speciell smak för att gilla den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar