lördag 27 september 2014

Watchmen + The Incredibles = Sant?

Lille Johns blogg - 27:e September, 2014. 

Jag har märkt att det finns en massa likheter mellan Pixars animerade film The Incredibles och serien (och sedan filmen) Watchmen. Jag pratar inte ens om små detaljer: Väldigt stora delar av intrigen i The Incredibles är från Watchmen.

Innan jag går in på vad för likheter som finns mellan Watchmen-serien (jag räknar inte filmen) och The Incredibles så ska jag berätta lite vad båda handlar om.

Watchmen är en väldigt dyster serie. En del brukar säga att den tillsammans med The Dark Knight Returns var startskottet för det som kom att kallas "Dark age of Superhero comics" också känt som "Tiden då superhjältarna slutade ha roligt". Tack för den, Al....
Watchmen handlar om ett alternativt universum där ett gäng psykiskt störda superhjältar försökte göra världen bättre. Men så kom en lag som förbjöd människor att bära masker, vilket gjorde att superhjälte-gänget splittrades. En del valde att bli laglydiga medborgare. En del fortsatte jobba för regeringen fast med andra uppgifter och åtminstone en superhjälte valde att vägra böja sig under den lagen, utan fortsatte slåss med de medel han hade.
Men plötsligt mördas en f.d superhjälte. Och därifrån så fortsätter berättelsen med att vi får följa med de andra superhjältarna vad som hände efter att de fick sluta. Det visar sig att en av dessa superhjältar hade en plan för att föra världen samman i fred: Han skulle få ett tentakelmonster att anfalla New York City och döda miljontals invånare. På det sättet skulle kalla kriget upphöra och mänskligheten skulle förenas emot detta påstådda anfall mot yttre rymden. Detta lyckas han med, och det blir fred i världen och nästan alla superhjältar går med på att låta detta ske.
Alan Moores serie kallas för en klassiker. Det enda som jag tycker är synd är att det egentligen inte för så mycket nytt till superhjälte-bordet annat än att han tänker "ifall Batman var en riktig karaktär, så skulle han antagligen vara psykologiskt störd på många sätt. Han klär ut sig till en fladdermus och springer på nätterna och slår ner skurkar."

The Incredibles handlar om en tid då superhjältar blir förbjudna för att varenda gång de stoppar ett anfall från yttre rymden eller något liknande så förstörs en massa byggnader och folk stämmer dem. En pastisch på Superman, Mr Incredible, så blir stämd för att han förhindrar en person att begå självmord. Så regeringen förbjuder superhjältar och Mr Incredible måste försöka anpassa sig till att leva ett vanligt Matti Meikäläinen-liv. Han gifter sig med en annan superhjälte, Elastigirl (som i sin tur är en slags kvinnlig version av Plastic Man eller Mr Fantastic) och de föder ett antal barn.
Mr Fantastic hatar sitt tråkiga liv och blir då kontaktad av ett företag som i hemlighet skickar ut superhjältar på nya uppdrag. Han älskar denna chans och hoppar på den för att fly verkligheten. På en ö slåss han mot en gigantisk robot och lyckas besegra den.
Han blir tillfångatagen av en superskurk och märker att denne skurk ville själv vara en superhjälte för många år sen, men blev nekad chansen. Skurkens plan är att skapa ett robotmonster med tentakelliknande armar som ska anfalla en stad, så att superskurken kan "rädda" invånarna och på så sätt få tillbaka superhjältarna. Superskurken har tidigare haft superhjältar att slåss mot roboten för att den ska lära sig att besegra och döda superhjältar.

Vilka likheter mellan dessa två ser vi? Jo:

 1. I båda världarna är superhjältarna förbjudna efter en serie olyckor och dylikt vilket gör det kostsamt för regeringen att ha dem kvar.
 2. I båda världarna finns det en superhjälte som vägrar böja sig, utan räddar folk och bryter mot lagen. Watchmen har Rorschach och The Incredibles har Mr Incredible som räddar folk på sin fritid.
 3. I båda värlarna har en superhjälte en plan på att rädda världen genom att släppa loss ett monster i en stad. 
 4. I båda världarna är det en superhjälte som är huvudskurk.
 5. Båda monstren påminner om bläckfiskar. 
 6. I båda världarna är det någon som dödar superhjältar. 
 7. I båda världarna har en del superhjältar slagit sig ned och tagit vanliga 8-16 jobb. 
 8. Alla superhjältar är pastischer på serietidnings-superhjältar. Mr Incredibles son Dash är supersnabb, vilket påminner om The Flash. Nite Owl från Watchmen påminner om en överviktig Batman. 
 9. Två superhjältar räddar människor från ett brinnande hus (Nite Owl och Silk Spectre i Watchmen / Mr Incredible och Frozone i The Incredibles)
 10. "monstren" konstrueras på en ö långt borta i fjärran.
 11. När superhjältarna slåss mot brott så hamnar de i ett slagsmål med polisen. (Rorschach i Watchmen / Mr Incredible och Frozone i The Incredibles)
 12. En eller flera superhjältar är nostalgiska över det förflutna. 
 13. Superhjältarna använder sina krafter offentligt i slutet. Nite Owl och Rorschach går in till en bar för att våldsamt få ut information. Familjen Incredibles och Frozone slåss öppet mot monstret. 
 14. Båda superskurkarna har gigantiska egon. Superskurken i The Incredibles är en självutnämnd superhjälte. Ozymandias i Watchmen ser sig själv som en modern version av Alexander den Store.
 15. Båda verken är en ploj på superhjälte-berättelserna.

Betyder ovanstående att Watchmen eller Incredibles är dåliga? Naturligtvis inte! Jag gillar båda verken.(dock gillar jag Incredibles mera, för det är inte lika dystert och den filmen har roligt med det som den gör, medan Watchmen osar kalla kriget.)
Betyder det att The Incredibles är icke-originell medan Watchmen är det? Nix! Jag ser det som att de är båda från samma släktträd. Och precis som kusiner som liknar varandra, så liknar Incredibles och Watchmen varandra. Det finns ett ordspråk som lyder att "kopiering är den bästa formen av smicker", så jag tror att om jag träffar Incredibles-gänget nåndag så kommer det att komma fram att de hade läst Watchmen och gillade det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar