söndag 24 augusti 2014

Tänk om Harry Potter var en "vanlig" tonårspojke?

Innan jag fortsätter, låt oss klargöra några saker: Jag är ingen mansgris som skulle ha något emot kvinnliga författare. Jag tycker inte heller att Harry Potter-serien är speciellt dålig.
Men det finns några detaljer i Harry Potter-serien som jag tycker är lite konstiga. Han beter sig helt enkelt inte som en "vanlig" tonårspojke. Man kan utgå från att det beror på att han har varit med om så mycket, men det argumentet köper jag inte heller. Han borde vara mera psykiskt ostabil då om han har varit med om så mycket hemskt.
Jag vet inte om det beror på att Rowling är en kvinna och då har svårt att föreställa sig hur tonårspojkar fungerar eller om hon bara är omedveten om hur de fungerar.

Så jag har nu funderat lite på vad som skulle vara annorlunda med Harry Potter om han hade varit mera som en "standard" tonårspojke i Hogwarts.
 1. Harry skulle ha tänkt på sex. Han skulle ha blivit nyfiken på att se upp under någons kjol eller ta sin osynlighetsmantel och gå till tjejernas duschrum eller något liknande eller observera med stort intresse hur Hermione blir äldre. Han skulle kanske också ha använt sitt kändisskap till att bli av med oskulden. 
 2. Han skulle ha varit frestad att skaffa en soulpatch och en tatuering av en kinesisk symbol eller en drake.
 3.  Han skulle ha haft en emo-fas.
 4. Han skulle behöva visa inför de andra pojkarna att han är en RIKTIGT KARL, för *bleep*!!!!
 5. Harry och Ron skulle ha varit mera som "bros". De skulle ha skojat med varandra, de skulle ha brottats med varandra, de skulle ha diskuterat vem av tjejerna som är sötast/sexigast. "Hey Harry, dibs på hon längst fram i Trolldrycker, hon med flätorna".
 6. Harry skulle ha rykt ihop mera med Malfoy och co, och inte då vifta med trollstaven, utan då ha försökt brotta ner honom. Något som kräver mera testosteron och mera manlighet än att vifta med en pinne. Det roliga med högstadie "slagsmål" är att det ser mera ut som de ligger på golvet och kramas istället för en scen ur Fight Club.
 7. Han skulle ha försökt stjäla sprit från dendär byn i närheten eller försökt fixa eget någonstans.
Vad tror du skulle ha varit annorlunda?

3 kommentarer:

 1. Har inte läst böckerna, bara sett (några av) filmerna. Tror nog berättelsen skulle varit mera komplicerad isf. Genomgående i filmerna (månne inte också i böckerna) är det Harry som axlar det vuxna ansvaret. Detta till följd av att hans fosterfamilj är en skock douchebags.

  Om Harry varit en vanlig tonårspojke skulle mycket mera skriv - och filmarbete ha gått åt till att illustrera hans olika hyss och gradvisa steg mot vuxen mognad. Det åtminstone skulle ha varit annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, filmerna är väldigt mycket "Harry ska rädda världen somehow". Böckerna har lite mera av det "vanliga" livet på Hogwarts, men ändå inte så mycket som det kunde vara.

   Radera
 2. Tycker nån borde gå tillbaka till the good old days och göra en hederlig sword-and-sorcery-film med en barbar i huvudrollen, som då kanske ev. kan vara "the chosen one", punkt och slut. Harry Potter har alltför många karaktärer, anser jag, för att man riktigt ska få känsla för nån av dem. I vart fall i filmerna (nu har jag inte läst böckerna, som sagt).

  Säga vad man vill men jag föredrar en barbar framom Harry Potter vilken dag som helst.

  SvaraRadera