fredag 22 augusti 2014

Grave EncountersTänk om det på riktigt dök upp ett spöke i Ghost Hunters? Inte bara att en dörr skulle öppnas, utan tänk om en stol helt plötsligt skulle flyga tvärs genom rummet mot kameran samtidigt som någon demonisk röst skulle bröla något som ingen förstår?
Det är premissen för dagens film.

Grave Encounters är en found footage-film. Den handlar om ett filmgäng som håller på att göra en tv-serie om hemsökta platser i USA. I "dagens avsnitt" beger de sig till ett gammalt övergivet psykiatriskt sjukhus i Collingwood där folk påstår att de har sett spöken. Tyvärr visar det sig att platsen på riktigt är hemsökt och resultatet blir en film där vi får se bleka monster med svart sörja droppande ur sin mun jaga kameragänget. Gruppen går vilse inne i byggnaden, för väggarna flyttar på sig. En efter en försvinner medlemmar ur gänget, tills endast programledaren är kvar. Han blir galen av att yra runt i byggnaden i en obestämd tid. Den sista scenen älskar jag, måste jag erkänna.
Han tittar mot kameran, det rinner blod ur hans ena öga och hans blick kan inte fokusera utan de vandrar runt. Han muttrar att han "mår bättre nu. Doktorn säger att jag får åka hem.... Detta var dagens avsnitt av Grave Encounters...." sedan kommer nästa replik som är direkt stulen från Alien: "Lance Preston..... Signing off." Det enda de gjorde till den repliken var att byta ut "Ellen Ripley" mot "Lance Preston".

Gruppen består av:
Min reaktion då jag såg den tredje Pirates of the Carribean

  • Programledaren Lance Preston (a.k.a "Douchebag"). Han är en kvacksalvare som inte egentligen tror på spöken, men han spelar inför kamerorna att han skulle ha levt i ett hemsökt hus när han var ett barn. Han betalar bl.a en gårdskarl att berätta att han såg ett spöke i något fönster. I Behind the Scenes-dokumentären så förklarar regissörerna att de ville ha en karaktär som ser både äldre och ung ut, han skulle kunna platsa i en show på MTV. Karaktären är inte precis ond, jag förstår honom. Han vill bli stor, han vill ha en framgångsrik karriär i TV och betyder det att han måste ljuga, må så vara! 
  • Sasha Parker (a.k.a "Den rädda tjejen"). Hon är en ockult specialist och hon gör absolut ingenting, vare sig om det har att göra med det ockulta eller något annat överhuvudtaget. Efter att hemska saker har börjat hända så är alla hennes repliker "IIIK!!!" och krypa upp i famnen på närmaste kille. Annars vet jag inget annat om henne. Så dålig är den karaktären skriven, jag vet inte vad sjutton hon gör i filmen.
  • Matt White (a.k.a "Den enda intressanta karaktären"). Han är gängets tekniker och ljudspecialist. Han är en väldigt platt karaktär egentligen. Men han blir mera intressant då han har blivit kidnappad av spökena, för när vi får träffa honom igen så har han blivit galen. Det gör honom till en mer intressant karaktär än resten av gänget. 
  • T.C Gibson (a.k.a "Token Black") är gängets kameraman. Han är en afrikan-amerikan. Det låter kanske som en oviktig detalj att alls nämna, men tro mig: Det är hans enda karaktärsdrag. Han är så stereotypiskt Ghetto. Hans ordförråd består av en massa "Yo!", "What da fuq?!!" och "BITCH!". Han är den enda i gruppen som DIREKT blir jättearg så fort något händer och börjar hota att slå sönder saker. Han skulle kunna vara med på ett avsnitt Cops då poliserna arresterar någon typ som har stulit nåns bil. Jag tycker personligen att det är inte coolt att helt kallt lyfta in stereotyper på det sättet. Om de nu ska spela på negativa rasistiska stereotyper, varför har de inte samtidigt en jude som heter Goldmann som tjatar om hur mycket mindre hela projektet kostade om de gjorde si istället för så och försöker lura alla på pengar hela tiden? Eller varför inte en asiatisk snubbe som heter Lo Wang, som pratar dålig engelska ("Engrish"), kan kung fu och är bra på matte? eller en brittisk person som heter Lord Bumbleton som sörplar te hela tiden? 
  • Houston Grey (a.k.a "onödig karaktär") är ett medium. Han kommer dit för att känna efter andarna osv. Han är också en skådespelare och en kvacksalvare. Nej, han är inte på riktigt ett medium, han lägger bara ut händerna, spärrar upp ögonen och säger dramatiskt "The spirit of the little girl...!! She is crying...!! Something terrible happened in this room....! Blood! I see blood everywhere!!". Jag undrar vad i hela friden karaktären gjorde i filmen. Alla ovanstående karaktärer hade en roll att fylla, jag menar klart ett filmteam måste ha en ljudtekniker, en kameraman och en till typ att stå framför kameran så ingen blir uttråkad på att se samma orakade fejs. Men vad gör han där? Enligt "Behind the scenes"-klippet så svarade regissören att de hade hämtat det från just shower som Ghost Hunters, då de kallar in ett medium som uppenbart är fejk och jättedålig på att dölja det. Grattis, men han känns som utfyllnad.
Skrämmande?
Filmen skulle få högre betyg från mig om den på riktigt var skrämmande. Jag gillar idén och miljöerna. Tyvärr så känns det som en film för den s.k "popcorn-publiken", som bara vill ha någon billig verklighetsflykt i några timmar. Och inte är det i sig något dåligt, men det gör att filmen, som har alla ingredienser att bli en riktigt bra skräckfilm, blir skräp.
Föreställ er att ni skaffar en fransk gourmet-kock och så ber ni honom fixa en atria-pizza genom att slänga den i mikron. 

Det som jag tycker att filmen kunde ha använt till sina fördelar är miljön. Miljöerna är väldigt skrämmande. Det skulle inte ha varit så svårt att göra filmen kuslig om de skulle ha låtit bli att visa så många monster. Jag är ett fan av "less is more". Så skulle vi istället bara höra ekon, se enstaka saker hända (typ en skugga flyger igenom ett rum eller kameran snabbt yrar förbi en snubbe som har dykt upp ur ingenstans) så skulle det vara mer skrämmande än att vi ser åtminstone tio olika monster som brölar i kameran. 
Det känns som om The Vicious Brothers inte alls visste vad filmen hade för potential. Som att de blev rädda att ingen skulle gilla filmen och bestämde sig därför att tvinga in så mycket som finns i filmer idag, som stereotyper och cheesiga effekter. Det enda jag kan säga är ett ledset "nå voi voi...." 

Jag skrev tidigare om denna film på min lista över "10 Guilty Pleasure-filmer". Denhär filmen är inte bra. Den är inte originell, den är inte skrämmande på något sätt. Men ibland är det helt enkelt skönt att se något så hjärndött som denna film. 
Den får 2 av 5 lobotomier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar