söndag 6 april 2014

The Blair Witch Project

1999 släpptes en film som handlade om tre ungdomar som går ut i skogen och försvinner.
Med sig hade de bara en kamera, campingutrustning och en karta.
De går vilse i skogen.
Inget händer. De grälar om kartan. 
Inget händer. De blir rädda för något och springer ut ur sitt tält.
Inget händer. De hittar ett hus. Tjejen skriker gällt. The end.
The Blair Witch project är en film som handlar om ett gäng filmstuderande. De ska göra en dokumentärfilm om en häxa som lär ha funnits i en skog i Maryland. Hon påstås ha kidnappat en massa barn och dödat dem. Gänget filmade hela sin resa. Under inspelningen så börjar mystiska saker hända. Hela gruppen börjar gå i cirklar, trots att deras kartexpert säger att de inte gör det.
Slutligen hittar de ett övergivet hus dit de går in. Där försvinner de. Det var den korta versionen av filmen.

När jag först hörde om filmen så hörde jag att den var jättehemsk och att jag högst antagligen kommer att få mardrömmar. Vi får se allting som ungdomarna filmade, vilket skulle få filmen att se äkta ut. Det enda som kunde framkalla mardrömmar i filmen var flåsandet. Eftersom det är filmad med en "vanlig" kamera så hörs det väldigt tydligt då de flåsar och flämtar. Och hälften av tiden ser man inte ens vad det är som är skrämmande. Jag kan förstå att tanken bakom det var att man då skulle bli rädd för det man inte kan se, ungefär som när Lovecraft skriver i sina berättelser: "Det var så hemskt att jag inte kan beskriva det!". Men då använder Lovecraft sig ändå av några väl valda adjektiv och substantiv som ger oss något att tänka på. "Tusen ögon! En mörk varelse från urtiden!"
Problemet med Blair Witch Project är bara det att vi faktiskt inte ser något eller hör något. Folk påstår att man hör barnljud, men det gjorde inte jag. Karaktärerna pekar åt samma håll och skriker "OH MY GOD", kameran vänder dit hastigt, man ser en suddig bild en kvist och de springer iväg flämtande. Det är inte skrämmande, för jag har fortfarande ingen aning om vad de såg. Det finns en berättelse från armén där stora starka kustjägare med maskingevär blev stoppade av en ko. Tänk om en ko tittade nyfiket in i tältet och hela gänget skrek "OH MY GOD!" och sprang ut?

Bevisen är överväldigande!
Men det suddiga kamera-arbetet blir förståeligt om man vet hur den filmades, varför ungdomarna inte lyckades filma något ordentligt, varför det bara är suddiga bilder och flämtande.
Det var inte så att ungdomarna som filmade visste vad som skulle hända eller något liknande. Ingen hade planerat att "idag ska ni filma scenen där ni grälar om kartan och imorgon ska ni filma där ni springer från häxan".
De gick ut i skogen bara med två kameror, blev tillsagda att filma allt och spela att de är dokumentär-filmare. Ingen dialog var skriven, det fanns inget manus. Det enda scriptade dialogen var ett gäng fiskare som skulle föreställa lokalbefolkning. På nätterna kunde regissören och hans vänner smyga sig fram till deras tält och spela upp ljudband av barn och skaka om deras tält. Allt detta som de samtidigt gav ungdomarna mindre och mindre mat per dag, så när sista dagen i veckan filmades så var ungdomarna utvakade och hungriga. Därför var det inte så svårt för dem att flippa och få allt på film. Och i inlevelsens stund låta bli att filma en tydlig bild.

En annan rolig är att när filmen släpptes på bio så hade regissören sett till att skådespelarnas namn på IMDB fanns listade som "saknade" och han sa till skådespelarna att inte visa sig på en månad då filmen hade premiär. På det sättet verkade filmen äkta. Garanterat fanns det människor som blev skrämda av det.

Själva filmen anser jag att inte är speciellt skrämmande. (personligen är min favorit "hemgjorda skräckfilm" just nu youtube-serien Marble Hornets. Den skrämde mig på riktigt och kan ses här) Men det jag tycker man måste ge Blair Witch-gänget credit för är att de försökte göra sitt bästa med det lilla de hade, och resultatet blev en väldigt inflytelserik film som skrämde väldigt många människor.

Genren kallas för "Found Footage" och de filmerna är producerade att se ut som något en vanlig person hade filmat med sin kamera. Några nyare exempel på flera kända Found Footage-filmer är Rec, Paranormal Activity och Cloverfield.  

Blair Witch Project uppfann inte Found Footage-filmer. Cannibal Holocaust och UFO Abduction (vilket senare blev remade och fick titeln Alien Abduction: Incident in Lake Country) är två found footage- skräckfilmer som filmades på 80- och tidiga 90-talet. Och de filmerna var inte särskilt populära, de existerade främst hos en liten obskyr skara fans. Men på slutet av 90-talet så förde Blair Witch Project genren fram i rampljuset. Efter det har det kommit flera nya sådana filmer. Enligt wikipedias sida om Found Footage filmer så ser det ut som om det fanns 8 found footage-filmer före Blair Witch Project, den tidigaste släpptes på 70-talet. Men efter den filmen har det idag (femton år senare) släppts över hela 70 stycken Found Footage-filmer!

Jag gissar på att det som unga filmskapare lärde sig av The Blair Witch Project är att det inte behövs så mycket för att göra en film som fortfarande är bra (som att folk vill se den) och som skrämmer folk. Jag ger som sagt credit till filmskaparna för att de gjorde en ganska stor film med det lilla de hade.

Är den då sevärd?
På den frågan säger jag "Ja, varför inte?"
Om du är ett härdat skräck-fan blir du mest uttråkad. Hypen var större än själva filmen. Men samtidigt tänker jag på filmen som en bit modern filmhistoria, just för att den var så inflytelserik på skräckfilmer på 2000-talet. Med det i åtanke så blir det en film som man borde se.
Men om vi tar bort allt det akademiska snobberiet och bara tänker "Är dethär en film som du, Lille John, skulle rekommendera för en person som bara vill slappna av med en skräckfilm, lite chips och några öl?"
På den frågan säger jag "Är du ett härdat skräckfan så nej, men om inte så se den om du verkligen inte har något bättre att se på." Den är inte särskilt skrämmande på något plan, om du inte annars ser så mycket på skräckfilmer så skulle jag inte ändå rekommendera den, då det finns så många andra bra filmer idag att välja av. Paranormal Activity är en film som många filmtittare rekommenderar. Jag har sett den och den är faktiskt bättre än The Blair Witch Project. (Även om jag inte heller var så förtjust i Paranormal Activity). Paranormal Activity har åtminstone en ramberättelse, vi får träffa karaktärerna och vi ser faktiskt vad som händer. Den var antagligen gjord på lite större budget än The Blair Witch Project, men jag misstänker att det inte är frågan om någon jättestor budget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar