lördag 1 december 2018

Prison Break

Att se denna serie är som att bevittna ett bröllop och dop sluta i en massaker och en begravning.
Nej, den liknelsen är inte tillräckligt exakt, låt mig istället ta en annan liknelse:
Att se denna serie är som att gå på en Dream Theatre-konsert och i mitten av deras tvåtimmars-set så börjar de spela Mors lilla olle.

Handling
Lincoln Burrows är en en lodis. Han misslyckades i högstadiet och har haft en del småjobb här och där. Han älskar sin familj trots allt. Men det hjälper inte när han blir satt dit för mordet på vicepresidentens bror. Rättegången är snabb: Han fälls för mord och skall avrättas.

Som tur är så har Lincoln en lillebror, Michael Scofield. Michael å sin sida är en ingenjör och har en strålande karriär. Han har hjälpt Lincoln flera gånger tidigare ur knipa. Dessutom vet Michael att hans bror är oskyldig, och tänker därför inte låta sin bror avrättas.
Så Michael gör upp en plan, tajmad och klar in i minsta detalj. Kort därefter begår han ett bankrån och blir satt i samma fängelse som Lincoln, fast Lincoln sitter i isolerad i dödsscellen medan Michael sitter tillsammans med den övriga befolkningen. Michael är på rätt ställe, för det finns flera viktiga personer i detta fängelse som Michael kommer att behöva för att kunna rymma OCH för att inte bli arresterad då han och Lincoln väl är ute ur fängelset.

Då kör vi!

Lite mera handling
Och här finner vi det stora felet med serien i mitt tycke. Den hade redan en jättebra premiss: Michael ska hjälpa sin bror ur fängelse och de måste fly till Mexico för att leva där resten av sina dagar. Men vänta, det finns MERA!
KONSPIRATIONSTEORIER! Det visar sig att Lincoln blev ditsatt av en organisation som kallas The Company. Det är ett företag med kontakter ända upp till Vita Huset, och de vill inför en ny världsordning. Med andra ord, som en fattigmansversion av Illuminati.
Så de ville helt enkelt ha livet av vice-presidenten och skyllde det på Lincoln Burrows. Och när de får reda på att hans bror ska ta honom ur fängelset så försöker de genom olika medel få livet av båda två.
Och så har förstås Lincoln och Michael flera vänner ute i det civila som också tycker att Burrows-fallet är konstigt så de börja undersöka det och så småningom får de besök av The Company-agenter som antingen hotar eller tar livet av dem.
Oh yeah, och så visar det sig att Michael och Lincolns farsa var med i The Company, men han smet undan och nu vill The Company ha livet av honom för att.... Därför.

Och här kommer miljondollarfrågan som jag vill ställa: Var DETTA segment av serien verkligen nödvändig? Visst, man kan argumentera att frågan "så vem mördade faktiskt vice-presidenten" behöver besvaras.
Men för det första så tycker jag inte heller att det behövs. Varför inte lämna det helt öppet? Michael tror inte att hans bror gjorde det, men bevisen pekar på det, men Lincoln säger att han inte gjorde det, men hans fingeravtryck finns över hela bilen, men hans son tror inte heller att hans far är en mördare, men videokameran fångade honom då han gjorde det....  Lincoln påstår att han blev ditsatt, men det är klart han säger något sådant, eller hur? Jag kan faktiskt se det vara en sån grej som diskuteras på olika nätforum, där nördar över hela världen skulle försöka knäcka fallet.
Det skulle dessutom göra allting filosofiskt komplicerat: Gör Michael rätt i att rädda sin bror, som han älskar väldigt mycket, trots att hans bror är en mördare? Förtjänar brodern verkligen en andra chans?

Och varför tycker jag att denna konspiration är korkad? För att den tar mer och mera utrymme ju längre fram serien pågår. Då den första och första halvan av andra säsongen till 90 % handlar om hur de ska ta sig ur fängelse, så den andra halvan av den andra säsongen och den tredje säsongen handlar nästan helt om konspirationen och hur bröderna börjar fokusera på DEN.

Lincoln Burrows & hans bror Michael
Om serienFörutom felet med handlingen som jag nyss poängterade ut så är ändå karaktärerna välskrivna. De agerar precis som jag föreställer mig att karaktärerna gör. Klart att Michael vill rädda sin bror, han är en sån typ som gör det, vet ni. I många fall är de också ganska komplicerade, så komplicerade att jag önskar att istället för konspirationsteorin skulle vi ha kunnat fokusera mera på dessa karaktärer! Tänk om säsong 2 hade handlat mera om hur de andra personerna som flydde ut ur fängelset tillsammans med Mike och Linc skulle ha klarat sig på utsidan?

Serien är välgjord, och visst om man kan acceptera att Michaels plan är nästan för perfekt planerad ibland, så stör den inte.
Vid vissa tillfällen kan jag t.o.m svälja konspirationen. Serien är fortfarande underhållande, trots den. Det är fruktansvärt cheesig, men ibland kan cheese vara gott.
Dessutom så gick serien mellan 2005-2008 och arma dagar vad det märks! Allt från modet till det faktumet att det använder en konspirationsteori, vilket känns väldigt gammaldags, till användningen av de där gamla telefonerna som man vek upp. Minns ni dem? :D

Betyg
Jag tycker serien är sevärd! Trots sina brister så är den underhållande. Men förvänta er inget livsomvändande. Det är den sortens serie som passar bra för slötittande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar