torsdag 16 november 2017

Bokenkät

Jag stjäl denna lista från Sandra (som i sin tur stal den härifrån).
Jag fyller i den här och lägger mina svar i fet text!

1. Vilken typ av bok läser du oftast?

a) Deckare
b) Facklitteratur
c) Romance
d) Skönlitterär roman
e) Biografi

f) Fantasy
g) Science fiction

h) Ungdomsbok
i) Annat

Jag skulle nog våga påstå att jag läser väldigt brett, även om det inte t.ex läses så mycket romance. Däremot stör jag mig inte på böcker där romantik förekommer. Jag menar är inte kärleken i det verkliga livet i sig spännande?
"Skönlitterär roman"? Den genren valde jag främst för att jag ibland försöker (och försökt och lyckats) att läsa böcker som inte är sci-fi, skräck eller fantasy. För inte så längesen provade jag läsa Brott och Straff av Dostojevski. Och nu kan jag med gott samvete säga att jag inte läser Dostojevsk, jag är för mycket av en korkad illiterär grottman för det. Iallafall, så jag sätter den under "skönlitterär roman". Men är inte den termen i sig rätt konstig? Är inte fantasy också skönlitteratur?
Biografier kan vara intressanta, om personen har något intressant att säga om sitt liv. Det har hittills mest varit rock-biografier, min favorit är Tony Iommis bok Iron Man. Men utöver det gillar jag också If Chins could kill: Confessions of a B-movie Actor av Bruce Campbell. Han pratar mycket om tekniken bakom "Guerilla"-filmskapande, hur de samlade ihop pengarna för att göra första Evil Dead-filmen, hur de gjorde specialeffekterna osv. Och den är roligt skriven!
Fantasy har det blivit mindre av på en tid nu, men jag har läst igenom Lord of the Rings-trilogin (på engelska), samt en del noveller av Ray Bradbury och Harlan Ellison. Jag skulle gärna läsa mera fantasy, men så mycket annat har kommit i vägen.
Science Fiction har jag också läst en hel del genom årens lopp. Jag tänker inte orda desto mera om det, jag utgår från att de som läser detta har läst min blogg tidigare. Just nu håller jag på att läsa igenom Xenocide av Orson Scott Card.
Under annat så räknar jag rollspelsböcker. Jag har en massa Dungeons and Dragons-manualer, samt regelböcker för FATE, HeroQuest, Dead of Night och Spirit of the Century.
Men så räknar jag också "lättlästa" böcker om vetenskap (som inte nödvändigtvis går under facklitteratur). En av dessa böcker är A briefer history of Time av Stephen Hawking.

2. Bästa omfång på en bok

a) 247 sidor
b) 447 sidor
c) 647 sidor

Beror förstås på vad för sorts bok det är och vad för slags författare det är, somliga böcker förtjänar att vara längre medan en del andra är helt enkelt för långa.
Men låt oss säga att jag har hittat en bra författare som har en intressant berättelse och en bra stil. Kring 500 brukar vara okej. Jag går oftast efter 100-sidors-regeln. Om inte boken har intresserat mig efter 100 sidor så kommer det antagligen inte att bli mera intressant.

3. Vilket bokformat föredrar du?

a) Inbunden
b) Storpocket
c) Pocket
d) E-bok
e) Ljudbok
f) Kartonnage
g) Skinnband
h) Danskt band (Mjuka pärmar med invikta flikar)

I allmänhet älskar jag pocketar. Priset på dem brukar vara väldigt förmånligt och många av de böcker jag läser så finns inte att få tag i som inbunden. (eller så finns de, men de kostar 40 € och måste beställas från Sverige).
Dessutom är pocketar lätta att läsa, de är lätta att bära med sig, de är inte tunga...
Om jag någon gång ger ut en science fiction-bok så skulle jag önska att den bara kom ut i pocketversion.

4. Litterärt no-no

a) Vika hundöron
b) Låna ut mina böcker
c) Läsa under middagen
d) Vara oförsiktig om omslaget
e) Talspråk i böcker för små barn
f) Talspråk i böcker för vuxna
g) Skriva i böcker

Med "oförsiktig" så menar jag "någon har använt boken en dörrstopp". Om någon har bara flitigt läst boken så är det  däremot okej. När jag köper böcker på loppisar brukar jag inbilla mig att de slitna pärmarna beror på flitig läsning. Då sover jag bättre!

5. Ge exempel på böcker med snygga bokomslag!

Det heter att man aldrig ska döma en bok efter omslaget. Och i de flesta fallen skulle jag hålla med, men dessa två böckers omslag gillade jag så mycket att jag köpte dem. Och jag kan faktiskt intyga att jag gillade dessa böcker!

 

Dessa böcker har jag annars läst och gillat, men jag gillar också omslaget. :)

6. Årstid då jag läser allra mest

a) vår

b) sommar

c) höst

d) vinter

Jag försöker läsa mycket annars, men under sommaren och hösten är det så mycket annat som ska göras. Under vintern finns det inte så mycket att göra utomhus.

7. Drömyrke i bokbranschen

a) Författare
b) Förläggare
c) Formgivare
d) Förlagschef
e) Försäljare (bokhandel)

Jag skulle älska att jobba i en butik som säljer bra litteratur! En rejäl science fiction-hylla, en rejäl fantasyhylla, en hylla för skräck, en för poesi, en för handböcker, en för ditt, en för datt.... Med förstås ett par soffor för bokcirklar. Kanske jag öppnar en sådan affär när jag är pensionär? Eller när jag är miljonär och kan bränna lite pengar?
Eller om Science Fiction-bokhandeln får för sig att öppna en affär i Vasa och söker en arbetare? ;)

8. Du letar efter en riktigt bra bok, vilket förlag kan du lita på har just den boken?

Hmmmm.... I allmänhet brukar jag inte gå till förlag och fråga om böcker, men det händer väl sig att jag har flera böcker av ett förlag, som t.ex Tor. Men vill jag ha tag i t.ex Astrid Lindgren finns alltid just Raben & Sjögren i sverige.

9. Är det någon typ av språk du har svårt för i böcker?

a) Ålderdomligt språk
b) Övertydligt språk
c) Erotiskt språk
d) Sentimentalt språk
e) Slangspråk/jargong

Igen, detta beror på vad för typ av text författaren vill skriva. Jag har sprungit på böcker där författaren försöker skriva på ett gammaldags vis för att sätta in boken i en viss kontext. Inget fel i det, men oftast märks det att författarens vardagliga språk antagligen inte låter som Shakespeare. Jag kan däremot läsa ålderdomligt språk, med lite tid och tålamod går det hur bra som helst. I min bokhylla finns La morte d'Arthur, som skrevs 1469. Det är en intressant läsning, men det tar sin lilla tid att plöja igenom den.
Och så gillar jag faktiskt att läsa Shakespeare! Speciellt om man har hjälp att förstå alla referenser till obskyra grekiska gudar. Min kopia av Romeo och Julia har det, där förklaras det t.ex vad "I bite my thumb at thee" betyder.

Övertydligt språk gillar jag inte för att då kan jag bara himla med ögonen. T.ex i formen av dessa:
"Monstret hade tusen ögon och sylvassa tänder som blänkte i natten. Det var väldigt skrämmande."
Fy sjutton, vem fjärta eller hur? KLART att monstret är skrämmande! Det är ju ett MONSTER! Plus, det finns ett större problem med denna rad: Den förklarar istället för att visa. Om vi istället får läsa om hur huvudpersonen reagerar när hen ser monstret, det är mera involverande än att bara konstatera "det är skrämmande".

10. Hur ofta ger du bort böcker i julklapp?

a) Nästan alltid, det är roligt att hitta den perfekta boken för en viss person
b) Nu tänker jag faktiskt ge upp, alla är konstigt nog inte lika stora bokälskare som jag själv
c) Bara till personer jag vet uppskattar böcker
d) Gärna till personer som jag tycker borde läsa mer

Det finns några på min lista som jag vet att älskar böcker. Och så vet jag vad de tycker om att läsa, så jag lägger nog lite arbete på att försöka luska fram böcker i en genre som jag vet att de gillar på ett språk som jag tror att de skulle gilla.

11. Vad är viktigt när du väljer en bok till dig själv?

a) Handlingen
b) Språket
c) Att hålla sig uppdaterad om snackisarna
d) Stämningen
e) Att det är en bok av en ny, intressant författare
f) Att det är en bok av en favoritförfattare
g) Att det är ett snyggt omslag

Handling är naturligtvis viktig. Jag läser ju för att jag vill lära känna karaktärerna och se hur de löser de problem som de har framför sig.
Men där kommer också språket som är jätteviktigt. När jag lägger ner en bok och slutar läsa, så är det oftast ett direkt resultat av att jag inte gillade språket. Och här spelar naturligtvis personlig smak in. För jag är t.ex inte särskilt förtjust i litteratur som beskriver för mycket, där världen där berättelsen utspelar sig verkar vara viktigare än själva berättelsen!

13. Jag ser fram emot nästa bok av…
Umm... Jag har de senaste åren läst en massa lite äldre saker, slår det mig nu. T.ex Xenocide som jag nämnde ovan kom ut i början av 90-talet, efter det ska jag läsa den sista boken i serien, Children of the Mind som kom ut 1996.
Men jag antar att om Rowling ger ut något så tar jag åtminstone en titt på det! Samma med Kaj Korkea-Aho!
Och så läser jag gärna mera Orson Scott Card, antar jag, fast jag har redan att läsa av honom. 

2 kommentarer:

  1. Om ingen av oss blir författare låter det som om vi borde jobba i samma bokhandel! :D Jag glömde de självklara läsecirkelsofforna i min beskrivning, de måste ju vara med. Har du varit med i en läsecirkel nån gång?

    P.S. Dostojevskij är inte min cup of tea heller. Orkade aldrig ens läsa ut Brott och straff. So many books, so little time - ingen orsak att slösa den på böcker som inte intresserar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte varit med i en läsecirkel :) Mestadels för att jag inte har tagit mig tid för det, men jag skulle gärna delta om bokvalet var intressant.

      Jag håller med om dålig litteratur! Jag har varken ork eller intresse att plöja igenom en dötrist bok bara för att kunna säga utan att ljuga att "Jag har läst Brott och Straff!"

      Radera