lördag 26 mars 2016

Godzilla (originalet!)


 Godzilla är en Kaiju-film från 1954. Vad är en kaiju-film?

Kaiju är en subgenre till Tokusatsu-filmer. Och vad är tokusatsu-filmer?
Enkelt uttryckt är tokusatsu-filmer japanska filmer som satsar mycket specialeffekter. Termen tokusatsu betyder "specialeffekter".
Dessa filmer kan i sin tur vara science fiction, skräck eller fantasy. Japanska superhjältefilmer kan t.ex vara tokusatsu-filmer.

Nå, vad är då Kaiju? Kaiju betyder "mystiskt odjur". Så för att göra det väldigt enkelt är en kaiju-film en film som har ett monster (vanligtvis ett gigantiskt monster) som anfaller en stad eller slåss mot andra monster. Ska vi vara riktigt petiga så finns det subkategorier  som kaiju eiga, som är filmer med bara ett stort monster, kaijin som är filmer med människoliknande monster och slutligen daikaiju, vilket betyder ett brett urval stora monster.

Och dagens film är alltså, enkelt uttryckt, en kaiju-film.

Handling
Godzillas handling har inte ändrats så mycket, men jag kan ändå dra den kortfattat:
Vid ön Odo utanför Japans kust har man experimenterat med att spränga kärnladdningar. Det förstör boet hos ett monster som lokalborna kallar "Gojira" (Godzilla). Båtar börjar försvinna och fiskare talar om ett monster.
Godzilla kommer upp och börjar härja på land, först i småbyarna och slutligen går han ända bort till Tokyo.
Våra huvudpersoner är Hideto Ogata som jobbar på japanska räddningstjänsten, hans fästmö sjuksköterskan Emiko Yamane och doktor Kyohei Yamane som är en paleontolog.
Hideo, Emiko (och resten av japan) vill döda Godzilla, medan Kyohei vill rädda Godzilla för att undersöka varelsen.

Om filmen
Regissören och producenten har båda intygat att Godzilla är tänkt att vara en symbol för kärnvapen. Filmen kom ut 1954, bara nio år efter att atombomberna hade släppts över Hirsohima och Nagasaki. De händelserna fanns i färskt minne hos publiken som såg Godzilla. Scenerne av ett förstört Tokyo för tankarna till bilder jag har sett av ett förstört Hiroshima. Regissören menade också att denna scen var tänkt att efterlikna förstörelsen av atombomberna.

Det jag tycker är fascinerande med filmen är att Godzilla finns redan i folktro. Tidigt i filmen så pratar några fiskare om ett monster som hette Godzilla som man förr offrade unga flickor till. Det är inte som i de amerikanska versionerna där Godzilla plötsligt dyker upp och alla skiter ner sig av förvåning. I denna film är Godzilla inte helt okänd.

Hela filmen är gjord i svartvit vilket jag tycker fungerar bättre i allmänhet om man försöker göra skräck. Det skapar en viss stämning av en dom som är påväg rakt mot en.
Monstret är inte en stop-motion Godzilla, vilket jag först trodde det skulle vara. Nej, Godzilla här är helt enkelt en kille i kostym som förstör en modellstad. Därför ser mycket av modellerna fejka ut, men kom igen: Det var 1954.

Två år senare gjorde amerikanerna sin egen version av Godzilla som heter Godzilla, King of the Monsters.

Betyg
Filmen har inte så mycket Godzilla som jag skulle ha önskat. Men å andra sidan så gör det inget eftersom stämningen i överlag ger så mycket.
Filmen är inte för alla, speciellt inte alla hos modern publik som prompt "måste" ha CGI-animerade godzilla. Det kommer att komma ut en ny japansk Godzilla-film, som heter Godzilla Resurgence på engelska. Och så har vi den amerikanska versionen från 2014.
Jag ger Godzilla 7 av 10! Om du är en filmfantast som jag så är den nog värd att se åtminstone en gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar