torsdag 17 mars 2016

Blacula


Låt oss prata en stund om exploitation-filmer.

Wikipedia definierar exploitation filmer som "any film which tries to succeed financially by exploiting a current trend, a niche genre, or a lurid subject matter." Det vill säga filmer som lyckades genom att anspela på tabubelagda teman, tilltalade en nichad publik eller något liknande.
Saken är också den att explitation-films är en krånglig genre att definiera. Medan t.ex Ilsa, she-wolf of the SS är en tydlig Exploitation-film så har också western-klassikern The Good, The Bad and the Ugly räknats som en exploitation-film. Fråga inte mig hur!

Dagens film är en s.k Blaxplotation-film, vilket är en underkategori till exploitation-filmer. Det som var speciellt med Blaxploitation-filmer är att det hade ofta afroamerikanska personer som jobbade framför kameran och bakom kameran. Dessa filmer riktade sig också till den afroamerikanska delen av befolkningan. Väldigt förenklat så kunde man säga att en typisk blaxploitation-film hade en afroamerikansk action-hjälte som t.ex Shaft, även om fallet inte alltid var sådant som i t.ex dagens film.

Och visst kände många åskådare med dessa hjältar, då de själva hade det svårt! Tänk att Blaxploitation-filmernas storhetstid var under 70-talet. Visst hade de större sociala rörelserna fått en del saker förändrade i USA, men fortfarande var lite svårt för den afroamerikanska delen av befolkningen.
En bekant hade uttryckt saken som så att "en blaxploitation-publik ville inte se en film som påminde dem om att de hade det dåligt, de ville ha en hjälte som räddar dagen!"

Nåja, nu kan jag äntligen börja tala om dagens film:
Dagens film heter Blacula!
Den kom ut 1972 och regisserades av William Crain.

Handling
Prins Mamuwalde / Blacula
Vi börjar i året 1780 i Draculas slott (I Transsylvanien antar jag). Prins Mamuwalde försöker få greve Dracula att säga upp ett kontrakt om slavhandeln. Dracula vägrar, vilket resulterar i att Mamuwalde förvandlas till en vampyr och blir inlåst i en kista djupt i katakomberna under Draculas slott, med endast sin fästmö som hjälplöst gråter vid hans kista.
För att citera Dracula: "You shall pay, black prince. I shall place a curse of suffering on you that will doom you to a living hell. I curse you with my name. You shall be... Blacula!"

År 1970 blir kistan köpt av en antikhandlare och transporterad till Los Angeles. Dracula? Han är död, Van Helsing tog hand om det.  Antikhandlaren och hans vän får för sig att öppna kistan.
Och gissa vem som vaknar upp och ställer till helvete över staden genom att döda flera människor och i processen skapa flera vampyrer?

Tina Williams
Och bättre blir det inte när Tina Williams, en vän till antikhandlaren, är på pricken lik Blaculas gamla flickvän. Vilket leder till att Blacula tror hon är en reinkarnation och därför bör de vara tillsammans! Och så har vi förstås vår hjälte, Dr Gordon Thomas, som försöker lösa mysteriet med alla som dör.

 Om filmen
Det jag älskar med filmen är helt enkelt musiken! Det använder sig av 70-tals groovy funk och r&b! Aaaw yeeah....Det är väldigt givande när en kvinna jagas av Blacula och soundtracket består av ett funk-track! 

Dr Gordon Thomas
William Marshall, som spelade Blacula, jobbade hårt för att få någon slags värdighet till karaktären. Ursprungligen hette han inte prins Mamuwalde, utan Andrew Brown. Och han skulle inte alls ha varit en prins.

För att vara "bara" en blaxploitation-film så är den väldigt bra! Visst, premissen är löjlig men utförandet är ju jättebra! Skådespelarna gör ett bra jobb, musiken är bra, miljöerna är trovärdiga och berättelsen känns inte ens så löjlig när man tänker på det! Om något så är den generisk. "Vampyr som vaknar upp några hundra år senare" är inte precis en originell idé. Så varför fungerar den då? Som jag sa ovan: Utförandet är jättebra!
Filmen är underhållande, den känns inte tråkig eller utdragen.

Betyg
Den är svår att bedöma då jag inte annars har sett så många blaxploitation-filmer. Men underhållande var den! Jag borde se flera filmer av denna sort!
Filmen får 7 av 10 i betyg! En väldigt underhållande film som det osar funkigt 70-tal om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar