torsdag 30 april 2015

Manhattan Noir II

"En plats jag har alltid velat besöka". Vem har inte velat besöka Manhattan, New York?

Manhattan Noir 2: The Classics är en samling noveller av diverse författare som skrev "hårdkokta" berättelse som alla tilldrar sig i stadsdelen Manhattan i New York.
De flesta av berättelserna är "helt okej" och så finns det några som sticker ut.

En av mina favoriter heter N.N och handlar om två gangstrar från rivaliserande gatugäng under 50-talet. De tänker göra upp om vilket gäng som ska få kontrollen över en rad barer genom ett spel rysk roulette. Medan spelet pågår utan att någon dör så pratar dessa två karaktärer med varandra. Till först är de arga på varandra och kör sådana argument som "du är för feg för att trycka av!". Men efter en tid märker de att de har egentligen samma intressen och vill båda egentligen inte göra dethär. Så de bestämmer sig för att helt enkelt lägga av. Sätta pistolen en sista gång mot någons huvud och trycka av. Och om det är en tom kammare så tänker de gå ut och supa och strunta i allt!
Kammaren är inte tom.
Den berättelsen gillar jag, den har välskrivna miljöer och dialoger. Karaktärerna är lätta att sympatisera med, för man vill inte att någon av dem ska dö. Men tyvärr....

Som sagt, det finns några pärlor här i denna bok. Om du är ett fan av hårdkokta berättelser om knark, prostitution och gangstrar som hugger varandra i ryggen i en moralisk grå värld där ingen är hjälten, så kan du läsa denna bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar