fredag 19 december 2014

Knights (1993)Åh, ljuva 90-tal.... De gör inte cheese som denna längre!
När jag var en tonåring gick det en film på TV som kom att förändra mitt liv som filmtittare. Den gick sent på TV en natt och jag läste bara att det skulle vara en science fiction-film. Jag var på humör för något nytt. Som min mamma brukade säga "Man ska alltid prova nya saker".
Filmen jag såg var dålig, men samtidigt bra. Den var billig men det var inget fel med det. Intrigen var otroligt enkel och inget fel med det.
Det jag lärde mig ur denna film är att det finns flera saker i en film som man kan njuta av. Om en aspekt av en film inte fungerar så kanske en annan aspekt fungerar.
Filmen jag pratar om är Knights. Det är en science fiction-film från 1993 som regisserades av Albert Puyn.

Handling
Så vad handlar Knights om?
I en avlägsen framtid så har någon katastrof hänt som har förvandlat världen till en ödemark. Det sägs aldrig rakt ut vad det var, men flera gånger ges det vinkar att det var människorna som gjorde det.
Människorna lever i små bondesamhällen. Men de plågas konstant av cyborger (För de som inte vet: en människa med robotdelar) och deras människotjänare som ödelägger byar och tillfångatar människor. Varför?
På grund av en ytterst ovetenskaplig orsak. Som inte alls är vettig på något plan. Här sträcks verkligen ens "suspension of disbelief": Cyborger behöver människors blod för att kunna fungera. Cyborgerna har två sprutor på ändan av sina händer som de sticker in i människornas halsar för att suga ur deras blod. Antagonisterna i denna film är med andra ord: Vampyr-Robotar. (Plothole nr 1: Varför blod?)
Nog om det!

Vår huvudkaraktär heter Nea och spelas av världsmästaren i kickboxing Kathy Long. När hon är en liten flicka så blir en konvoj där hennes föräldrar och hon själv reser anfallna av cyborger. Hon tar sin lillebror och springer i väg. En massa år senare så har hon gett barnet till en bondfamilj och själv vandrat runt i världen ensam. (Plothole nr 2: Varför går HON, en ensam liten flicka, runt i världen ensam medan hennes lillebror blir omhändertagen? Det förklaras aldrig).
Hon bosätter sig hos en annan grupp bönder som också blir anfallna av en cyborg och hans lilla armé. Hon blir nästan dödad. Men som en räddande ängel kommer en mystisk man in till hennes läger. Det är en cyborg av en äldre modell som bara håller i ett år. Han heter Gabriel och spelas av Kris Kristofferson. Han räddar henne och dödar cyborgen som går genom hennes läger. Han är på väg att stoppa en av "huvudcyborgerna". Denne heter Job och spelas av Lance Henriksen. Han håller på att leda en armé mot staden Taos. Där bor det 50 000 människor och Job tänker tillfångata och rekrytera människor från den staden till att en del av hans armé som han tänker använda till att ta över världen.
Nea berättar åt Gabriel att hon känner till en genväg. Hon visar den åt honom om han lär henne hur man tränar Cyborger. De har en månad på sig att lära henne det. Vad som följer är ett träningsmontage och hon blir jättebra på en månad. (Plothole nr 3: Om Gabriel kan träna en människa i hur man dödar en cyborg på en månad, varför tar han inte några månader på sig att bygga upp en gigantisk cyborg-dödar armé?)


Nea och Gabriel skiljs åt efter ett litet gräl. (hint: Nea vägrar acceptera att Gabriel har accepterat att han är en maskin som kommer att upphöra att fungera om ett år). Efter detta gräl så blir Gabriel överrumplad av cyborger som lyckas slutligen spränga hans nedre kropp. De samlar ihop delarna av Gabriel och tar honom till cyborgernas läger.
För att göra en lång historia kort i vad som händer här efter: Nea åker till lägret och räddar Gabriel. De båda slåss mot cyborger och vinner. Job dödas. Men i denna stund får Gabriel reda på att den som byggde cyborgerna har byggt en hel armé som inte kan stoppas. De har Neas bror i Cyborg City. Nea och Gabriel rider mot solnedgången mot Cyborg City för att stoppa cyborgerna och deras "mästerbyggare".
SLUT!

Om Filmen
Filmen var tänkt att vara del ett av en trilogi. De tre kommande filmerna skulle heta Knights: Cyborg City och Knights: Genesis. Men denna film fick så hemska recensioner att det inte kom några uppföljare.
Samtidigt var denna film också tänkt att vara en uppföljare till en annan Puyn-film, Cyborg. Men studion ville att berättelsen skulle vara självständig så då skrevs manuset om.
Filmen känns oerhört 90-tal om man tänker på frisyrerna och soundtracket. Det är mycket kickboxing i denhär filmen. Varför tror ni man tog in Kathy Long till huvudrollen?
Den har inte släppts på DVD i USA, så man måste gå via en mexikansk sida för att hitta den.

Mitt slutbetyg
Som ni märker av handlingen så är filmen störtlöjlig. Den har åtminstone tre gigantiska plot holes som inte förklaras och dessutom förklaras det inte varför den heter Knights. Ursprungstiteln var Kingdom of Metal: Cyborg Killer. Ärligt talat skulle jag ha älskat den titeln, för Kingdom of Metal: Cyborg Killer är bara roligt att säga. Det låter som ett 90-tals heavy metal-album. Det rullar bra av tungan. Försök säg det högt! Säg sedan "knights" och se vilket som känns bättre att säga.

Det som håller upp filmen är kostymerna, miljöerna (Utah-öknen är vacker), kamera-arbetet och skådespelarna. Lance Henriksen och Kris Kristofferson gör väldigt bra ifrån sig, med tanke på vad de har fått att jobba med.
Musiken är också otroligt vacker trots att det är väldigt 90-tals science fiction. Det känns väldigt sorglöst att lyssna på musiken. Jag önskar att det hade blivit utgiven. Då skulle jag ha använt det till mina rollspel.
Filmen är sprängfylld med "cheesig 90-tals action" och dåliga dialoger. Saken är dock den att jag tror att Albert Puyn ville göra en cheesig film. I så fall kan jag inte säga att filmen är dålig, för han lyckades med det han ville.
Det som drar ner betyget för filmen är handlingen. Men jag tror att man måste också ha rätt inställning då man ser denna film. Såna här filmer fångar inte en nödvändigtvis på första försöket. Ibland krävs det att man sänker sina förväntningar.
Förväntar man sig en jättebra science fiction film som lämnar en med filosofiska tankar om hur universum är uppbyggd så är inte denna film för dig. Om man däremot vill se en "dålig" action-film som har mycket kickboxing så är denna film för dig! Jag skulle stämpla denna film som en ölfilm helt enkelt.

Jag ger Knigths 7 av 10 i betyg! Får du tillfälle att se den, så se den! Det kan inte skada. Om du kan förbise hålen i handlingen och bara njuta av färden så kan denna film underhålla dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar