tisdag 12 november 2013

Slender: The Eight Pages

För några veckor sedan laddade jag ner spelet Slender: The Eight Pages. (Lagligt, eftersom det är ett freeware-spel: Länken finns här: http://slender.sv.softonic.com/ ). Jag spelade genom det och blev skrämd av det. Det var helt enkelt ett kusligt spel. Det var längesen jag spelade ett spel som lyckades få mig att känna så. Det närmaste skulle väl vara Call of Cthluhu: Dark Corners of the Earth.

Du spelar en vanlig person som går omkring i en skog mitt i natten. Du har med dig en ficklampa och en filmkamera som du ser genom, eftersom du kan zooma med den. Din uppgift är att leta efter åtta sidor som finns fastklistrade här och där. Medan du går i skogen börjar en varelse förfölja dig. Han är känd som Slender Man. Ser du rakt på honom dör du. Om du går nära honom dör du.
Och du kan inte se honom komma. Det kan vara så att du plötsligt vänder dig om och han står där! Eller så märker du hur din bild plötsligt blir suddigare.... Och du vet inte varför.... Så tittar du åt ett håll och ser skymten av någon.... Och du dör.
För varje sida du tar så ökar chansen att han kommer. Det är det som gör Slender till ett så kusligt spel enligt min åsikt. Du vet att han kommer att komma, men du vet inte när. Till skillnad från jump-scares (där allting är normalt och Slender skulle plötsligt hoppa fram från någon plats och skrika BU!) så drar Slender ut på skräcken. Det är en långsam process där du vet att det kommer att hända, men inte när. Du sitter vid tangentbordet och muttrar "Snälla var inte här....!!" och vem vet, kanske han är där, kanske han inte är där....

Som ett fan av Lovecrafts verk så gillar jag Slender. Det är typiskt Lovecraftiskt att man dör bara av att se monstret, eller blir galen av blotta vetskapen om att det finns. Och det lilla jag har läst av bloggarna skulle tyda på att en person blir galen och/eller dör av att se Slender. (om inte han tar en när man är i skogen det vill säga)

Det negativa med Slender: The Eight Pages är att det saknas en story. Ingenstans förklaras det varför domhär sidorna är viktiga, vem du är och varför du är i skogen. Jag tycker att det är synd eftersom det skulle inte vara så svårt att lägga till en story. (Din lillasyster har försvunnit i skogen, du ska leta efter henne och råkar hitta lite sidor som förklarar allt)
Samtidigt kan jag förlåta detta eftersom dethär är ett independent spel. I spelet finns också länkar till olika vlogs och bloggar som ska föreställa "verkliga" bloggar och vloggar om Slender och folk som har träffat honom. Jag har förstått att i de senare spelen (Slender: The Arrival t.ex) som inte är freeware, så finns det en story.
Grafiken kan se lite billig ut, men det är upp till spelaren själv. Jag är inte så kräsen när det kommer till grafik, men jag vet folk som skulle vara det. 

Mitt slutvitsord för detta spel är 7 av 10. Det är ett skrämmande, utmanande och stämingsfyllt spel. Det lyckades skrämma mig. Men det saknas något som liknar en story.

PS.
Här finns en playthrough! Enjoy!
Slender: The Eight Pages

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar