Jag hade (igen) ett sommarjobb till havs, som diskare på en färja. Det innebär att jag står sammanlagt i minst 10 timmar i ett rum med en högljudd diskmaskin. Sånt kan vara skadligt för hörseln och de flesta av oss använder hörselskydd. Men så får vi också använda mp3-spelare med hörlurar som också fungerar som öronproppar.
Vilket i sin tur betyder att det är ett perfekt tillfälle att lyssna på lite ljudböcker. Och i sommar har jag kommit igenom sammanlagt tre ljudböcker och en novell som jag gillade.
A Clockwork Orange av Anthony Burgess
Jag är väl bekant med filmen av Stanley Kubrick. Man kan säga att jag hade en Kubrick-fas i gymnasiet. Men som i de flesta fall så är boken bättre, berättelsen är mera komplex.
Bådadera handlar om pojken Alex och hans hejdukar som bor i ett England några årtionden i framtiden. Han älskar att härja med sina vänner och begå brott. De har slagit folk, de har stulit och en massa andra saker. Men så åker Alex fast och blir satt i fängelse. Hans dom blir 15 år. Men han får höra om en ny behandling som gör att han kan bli frisläppt snabbare. Den behandlingen är en beteendebehandling som efter två veckor gör att Alex blir hemskt illamående av tanken på våld eller sex.
För det första: Vad betyder "A Clockwork Orange"? I filmen förklaras det aldrig och en del typer tror att det är helt hämtat från en cockneyfras: "Queer as a clockwork orange". Men i förordet säger författaren vad titeln syftar på: Tänk er att vi tar en människa och gör det omöjligt för personen att begå onda handlingar. Då kommer personen att vara inget mera än en "clockwork orange" (en apelsin med urverk,som det heter på svenska). En sak som verkar söt och oskylidgt som en apelsin, men inuti tickar ett urverk som tvingar personen att vara god. Det är ett tema jag upptäckte att dyker upp titt som tätt, att tvinga en person att vara god gör inte att personen egentligen är god.
Have Spacesuit - Will travel av Robert A. Heinlein
På svenska heter det "egen rymddräkt finnes". Den har kallats för en "Heinlein Juvenile", för det fanns en period där han inte skrev "rak sci-fi" utan skrev snarare ungdomsromaner med science fiction-inslag.
Denna bok handlar om pojken Clifford "Kip" Russell. Han är en tonåring som har en dröm: Att få resa ut i rymden och besöka kolonierna på månen.
Han får reda på att det finns en tävling där man kan vinna en resa till månen och deltar, men han vinner bara en bättre begagnad rymddräkt.
Inte länge efter att Kip har fått sin rymddräkt blir han kidnappad tillsammans med några andra människor till Pluto, där utomjordingar planerar att invadera jorden.
Heinleins styrka ligger i det att han väldigt enkelt och smidigt bygger upp ett universum. När de flesta författare gör det så behöver de några hundra sidor backstory för att förklara hur samhället fungerar. Heinlein gör det inte, vilket jag älskar. Det känns som att Heinlein rycker på axlarna och säger "Ja, människan har utvandrat till månen. Är det något fel med det?"
Heinlein finns på min lista över favoritförfattare just för att han kunde skriva sci-fi äventyr.
I have no mouth and I must Scream av Harlan Ellison
Detta är egentligen ingen bok, utan en novell. Men jag kommer ändå ihåg den rätt så bra. Den är en lite konstig berättelse av Harlan Ellison. Den utspelar sig 109 år efter hela mänsklighetens förstörelse. Våra huvudpersoner är de sista fyra levande människorna på planeten som levar under tortyr av den grymme huvuddatorn AM.
Vad står AM för? Först för "Allied Mastercomputer", sen "Adaptive Manipulator" och slutligen "Aggressive Menace".
Jag skulle bäst beskriva berättelsen som skräck med science fiction-element. Universumet som Ellison har byggt upp är tröstlöst och mörkt. Hela mänskligheten är borta och kvar finns dessa fyra människor och den hemska AM. Den har förmågan att läka skador på människor, den kan psykologiskt tortera människor.
Fundera på varför titeln heter "I have no mouth and I must Scream"....
If chins could kill: The confessions of a B-movie actor
Bruce Campbell är en av mina favoritskådisar. Just för att han vet vad han gör. Han har inga illusioner om större skådespelartalanger. Trots det har han haft huvudrollen i Evil Dead-filmerna, samt tv-serien Brisco County Jr och Jack of All Trades. Han har också haft en biroll i tv-serierna Xena: Warrior Princess och Hercules: The Legendary Journeys. Och nu är han aktiv med TV-serien Ash vs Evil Dead.
Han är annars en vanlig snubbe från Detroit. Och det märks i denna bok, den är kryddad av en massa små berättelser från olika tillfällen i hans karriär. Han berättar om hur han kom i kontakt med Raimi-syskonen och Robert Tapert. Han berättar om incidenter som hände under inspelningen av första Evil Dead, hur han blev tvungen att jobba som säkerhetsvakt efter Maniac Cop för att kunna leva och en del om sitt personliga liv.
Boken har inget "Rise and fall" av Bruce Campbell. Vi läser inte att han hade ALLT och sen sket det på sig för att han knarka eller något. Istället skulle jag beskriva hans karriär som en låååångsam stegring.
Jag har också textversionen, men jag ramlade över ljudboken. Uppläst av Bruce själv dessutom!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar