tisdag 5 juli 2016

Drag me to Hell

Handling
 Vi stiftar bekantskap med Christine Brown. Hon jobbar på en bank och hoppas få avancera, kanske åta sig något stort jobb som skulle garantera henne en befodran. Men så kommer en gammal tant in till henne och vill att banken ska ge anstånd på ett huslån som tanten inte kan betala. Christine vill hjälpa henne, men samtidigt vill hon avancera. Så hon säger nej, banken kan inte göra något. Trots att tanten bönar och ber och säger att hon måste flytta ut om inget görs!
Men Christine säger nej. Vilket resulterar i att efter en massa om och men så ger tanten ett förbannat objekt till Christine. Hon har nu blivit förbannad och om tre dagar kommer Helvetet att sluka henne, såvida hon inte gör något. Hon kan inte kasta bort föremålet, det är för sent för det.


Om filmen
 Regissören Sam Raimi skrev filmen tillsammans med sin bror Ivan Raimi. (Och deras bror Ted Raimi har en liten roll i filmen, så hela Raimi-syskonskaran finns på plats). De har själva erkänt att de har lånat element från klassikern Night of the Demon och jag kan inget annat än hålla med. Båda filmerna handlar om ett förbannat föremål som ges till en person. Personen i fråga har ett antal dagar på sig innan något demoniskt sätter efter en. I Night of the Demon dyker bara en demon upp och käkar karaktärerna, medan i Drag me to Hell så öppnas marken under personen och händer drar ner en.

Det som gjorde att jag ville se filmen var att Sam Raimi regisserade den. Det är mannen  bakom Evil Dead-filmerna. Och jag vill rikta er uppmärksamhet mot tvåan och Army of Darkness. (och förstås tv-serien). Släktdragen syns väldigt tydligt. För även om Drag me to Hell har en extremt enkel premiss så får utförandet mig att tänka oskojat på Evil Dead-serien! Det finns en scen i filmen där en demon har frammanats och intar en gammal kvinna. Och när hon börjar bröla och väsa så sitter jag och önskar att filmen hade Ash Williams! Liksom skulle Ash ha dundrat in med en cool one-liner så hade det varit perfekt,då hade vi haft en till Evil Dead-film!
Men det finns mera: Både Evil Dead och Drag me to Hell har en hel del slapstick-humor. Även om den är grotesk så ser man ändå det komiska i det. I Drag me to Hell får en demon ett järnstäd på huvudet! Precis som i vissa tecknade serier! Fast resultatet blir grymmare och blodigare, så var det första jag kom att tänka på en Bugs Bunny-serie! "Eeep, whats up, demon?"

 Filmen är inte särskilt skrämmande i mitt tycke, bara för att den är så over the top. Det känns som att jag såg en Raimi film osm glömde bort att skriva in Bruce Campbell som Ash!
Det som drog ner betyget var att skådepelarna inte egentligen är så enkla att komma ihåg. Chirstine är vår standard "everywoman" med sin pojkvän "everyman".... Och VAR är Bruce Campbell!?

Betyg
Jag gillade den! Jag rekommenderar den till casual skräckfans. Den är inte så skitskrämmande, men den är tillräckligt för att underhålla en. Och jag rekommenderar den speciellt till fans av Evil Dead. Tänk er helt enkelt en Evil Dead-film UTAN Ash.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar