tisdag 18 mars 2014

Cat-Women of the Moon (1953)

Under mitten av 1900-talet var folk galna i science fiction-filmer. Folk hade fortfarande andra världskriget i färskt minne och speciellt atombomben. Det var också tal om att man kunde skicka ut människor i rymden och en landning på månen var bara en tidsfråga.
 Många klassiska science fiction filmer gjordes under den tiden, t.ex The day the earth stood still, Forbidden Planet, 20.000 Leagues under the sea och Them!
Jag gillar flera av ovanstående filmer (och några till som jag inte har räknat upp). Förutom att specialeffekterna är billiga, vilket leder till att regissören måste förlita sig på andra saker än specialeffekter, så hade de oftast en väldigt mysig atmosfär. De goda var oftast goda, de onda var oftast onda, vetenskap var en underbar sak som kunde föra mänskligheten framåt i den nya tidsåldern!

Var nära att glömma ett
cat-lady skämt.

Dock betyder inte detta att det inte skulle ha funnits dåliga science fiction-filmer. Idag tänker jag tala om Cat Women of the Moon, en film som är riktigt roligt dålig. Titeln i sig är rolig, jag skulle kunna sluta skriva om filmen här och låta titeln tala för vad som komma skall. Den i sig sätter stämningen och på vilken nivå vetenskapen är i denna film. (Kattkvinnor? På månen?) Den kom ut 1953, regisserades av Arthur Hilton och hade Sonny Tufts, Victor Joy och Marie Windsor i huvudrollerna. Den blev omgjord 1958 och fick titeln Missile to the Moon.

Intrigen är ett rymdskepp med en grupp astronauter på en expedition till månens mörka sida.
Under månens yta möter de åtta överlevare av en miljonårsgammal civilisation, som kallar sig "kattkvinnor". Deras civilisation under månen har lite syre, men det kommer inte att räcka för evigt. De är de enda av sitt slag och riskerar att helt dö ut om de inte lämnar månen. Kattkvinnorna har en förmåga att med telepati kontrollera människor, men inte män. De kan också teleportera sig vart som helst under månens yta. De planerar att stjäla rymdskeppet och resa till jorden för att ta över den genom att kontrollera alla kvinnor. Kattkvinnorna behandlar männen väl och ger dem mat och dryck och försöker med hjälp av telepati kontrollera Helen få reda på männens svaga punkter.
Slutligen blir en av kattkvinnorna förälskad i en av besättningsmedlemmarna så hon berättar om planen för honom. Besättningen beslutar sig för att lämna månen bakom sig, men kvinnorna försöker kidnappa Helen och föra bort henne. Det blir en liten skjutscen, men besättningen lyckas döda de sista kattkvinnorna och återvända till sitt skepp.
Slut!
Spindlar var ju ett gigantiskt problem när Neil Armstrong
gick på månen.
Hela filmen är bara en timme lång. Den är, som jag skrev ovan, dålig. Men den är dålig på ett roligt sätt. Dialogerna är komiska ("You're too smart for me, baby. I like 'em stupid.").
Vi får inte reda på något om Kattkvinnornas civilisation eller vad som fick den att gå under. Det känns som om den bara finns där. Kattkvinnornas civilisation finns där för att den finns där.

Ibland känns tempot i filmen väldigt snabbt. Lösningen sker bokstavligen inom de sista tre minuterna. Vi får reda på att de sista kattkvinnorna är döda för att en typ utanför scenen säger "Kattkvinnorna är döda! Helen är okej!", SLUT! Och nämnde jag att besättningen möter också en gigantisk spindel i en grotta? Som sen aldrig blir aktuell igen, men den dyker upp och besättningen skjuter ihjäl den? Man kan se trådarna i benen och kroppen som någon i filmteamet firar ner den med?

Cat-Women of the Moon rekommenderar jag, trots dess brister! Den är roligt dålig, roligt störtlöjlig och om man har en förkärlek för retro-science fiction så lär man bli nöjd. 
Man kan se hela filmen här. Den är så att säga "Freeware", vilket betyder att ingen har rättigheterna till den.
Ha så roligt!

1 kommentar:

  1. Här är en film som du kanske vill recensera. https://www.youtube.com/watch?v=GpJr5pbbpSM "Battle Beyond the Sun" från 1959/1962. En sovjetisk sci.-fi som köptes upp av Roger Corman och lagades om för den amreriksanska marknaden, bl.a. med ett penisformat monster.

    SvaraRadera