tisdag 19 december 2017

VALIS av Philip K Dick


Tänk dig att du möter på en man iförd en lappad överrock, ovårdat hår och skägg och stirrande ögon. Han säger till dig med en hes röst "Jag ska berätta för dig vem den riktige FRÄSAREN är!".
Du går med på att lyssna. Och vad som följer är flera timmars svamlande, där han går in på religion, mystik, gnosticism, historia, politik, populärkultur.
Och när han ÄNTLIGEN är tyst så känner du dig bara trött i huvudet och förvirrad, för du har ingen aning vad sjutton han har svamlat om de senaste timmarna.

Så kändes det att läsa VALIS av Philip K. Dick.

Handlingen
Horselover Fat upplever en dag att han får en mystisk stråle från "ovan". Den ger honom en massa kunskap, han uppnår en slags "upplysning". Vad som följer efter det är jakten på denna tids frälsare, som ska komma nu när jorden strax ska gå under. Det visar sig vara en tvåårig flicka som heter Sophia.
Och en av ledtrådarna är en science fiction B-film som heter VALIS.

Om boken
Alla som på nätet har skrivit att de ÄLSKAR den säger också att de ÄLSKAR allt som Philip K. Dick har skrivit. Men inte ens de kan neka till att boken inte håller sig till ämnet alla gånger.
Och visst, jag gillade "Do androids dream of electric sheep?"
Gubben Dick blev dessvärre... Lite tokig i slutskedet av sitt liv, några år innan han började skriva denna bok. Han upplevde bland annat att en stråle från yttre rymden gav honom kunskaper. Så VALIS är på så sätt också semi-självbiografisk.

Den är också smockfull av diskussioner om teologi, historia, mystik, politik och andra ämnen, vilket gör att boken känns väldigt seg. Jag avskyr i allmänhet när en författare inte kan hålla sig till ämnet. Föreställ er då att
1) Författaren i fråga anser sig ha något viktigt att säga.
2) Författaren i fråga påstår sig ha upplevt det som denne skriver om
3) Författaren försöker motivera genom att förklara allting.
4) Författaren har satt in sig själv i boken.
5) Handlingen står och stampar på stället flera gånger på grund av ovanstående orsaker!

Betyg
De riktigt hårdkokta Sci-fi fansen och Philip K Dick-fans skulle kanske gilla denna bok, men jag rekommenderar den inte! Speciellt inte om du inte är bekant med att läsa science fiction i överlag!
Gah, nu behöver jag en dusch....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar