fredag 27 september 2013

Skräckförsäkring


Jag läste om ett intressant fenomen i Stephen Kings Danse Macabre. Ni vet hur det i USA finns försäkringar för brand, storm, stöld osv.

Har ni hört talas om skräckförsäkring?

Det var ett trick som användes i den amerikanska bion på den svartvita skräckfilmens tid (sen 30-talet har jag hört!). Tanken var att man skulle skruva upp publiken innan filmen ens hade börjat.
När folk hade köpt sin biljett så måste de samtidigt skriva under en s.k "skräckförsäkring". Det innebar att om man dog under filmen så fick ens familj 100 000 dollar. (Denna försäkring var naturligtvis falsk, men det visste ju inte publiken.)

Vad gjorde detta? Det att folk borde skriva under en försäkring innan de ser en skräckfilm tyder på att det på riktigt finns en risk att man kan dö när man ser den. Och folk går på en skräckfilm av många orsaker, men en av dem är att bli skrämda. Vi vill ha adrenalin-rushen!
Flera såna här trick användes i evigheter. En annan var att ha en sjuksköterska att sitta i salongen, och säg till publiken att hon sitter där. "Bara utifall att....!"  Vid premiären för "House on Haunted Hill" påstod hon t.o.m att man måste ta ens blodtryck innan man kommer in. Samma reaktion, bara för att "har du för högt blodtryck kan du inte se denhär filmen, för då dör du garanterat!"

Sedan fanns det mera harmlösa trick. Ett var t.ex att de hade blandat i karamellfärg i popcornen, så det skulle se ut som blod.
Jag önskar att någon biograf fortfarande använde dessa. Det skulle vara roligt att se. :D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar