torsdag 20 december 2018

On Bullshit av Harry G. Frankfurt


Jag försöker ju som känt läsa så brett som möjligt. Och ibland känner jag för filosofi (jag skrev ju det i studenten back in the day) och ibland ramlar man över en titel som låter rolig och som ser bra ut i ens bokhylla.
Dessutom så tänker jag att temat är väldigt aktuellt, speciellt i dessa tider med sådana koncept som "fake news" och "alternativa fakta".

Dagens bok är On bullshit av Harry G. Frankfurt. Harry är professor i moralfilosofi vid Princeton-universitetet. Han har tidigare publicerat en del andra böcker och essäer.
Så vad handlar "On bullshit" om?

För det första vill jag börja med att säga att denna bok är egentligen en essä. Den är bara 67 sidor lång och formatet är så litet att det är som ett häfte. Som tur är så bullshittar ingen och påstår att det är ett långt verk, det står på insidan att "denna essä var publicerad för första gången i The Raritan Review." Jag läste igenom allt på mindre än en timme.

Frågorna som driver Harry i denna essä är kort och gott
"Varför finns det så mycket bullshit och varför är vi människor så lätta att acceptera bullshit?" 
I äkta akademisk anda så börjar Harry med att definiera bullshit. Exakt vad är bullshit? Han jämför uttrycket bullshit med andra uttryck som balderdash, hot air och phony med mera. Detta pågår en god stund.

Han jämför också en bullshitter med en lögnare.
Vad skiljer en bullshitter från en lögnare? Kortfattat så ger han förklaringen att en lögnare ljuger för att lura dig. Men en bullshitter vet inte ens själv om det hen säger är sant eller inte, faktiskt så bryr sig inte bullshittern i detta för bullshittern är bara intresserad av att presentera en bild av sig själv.

Ta till exempel följande påstående
"When I begrudgingly signed the Omnibus Bill, I was promised the Wall and Border Security by leadership. Would be done by end of year (NOW). It didn’t happen! We foolishly fight for Border Security for other countries - but not for our beloved U.S.A. Not good!

-Donald Trump, hans twitter

Vad säger detta tweet om Trump? Vad för bild försöker han förmedla här?
-Han blev tvingad till signera ett dokument, som dessutom bara visade sig vara bullshit
-Han är en handlingens man, han vill att saker ska gå snabbt och effektivt, men det händer aldrig för alla andra förutom honom är inkompetenta!
-Han bryr sig om armén, alla dessa unga män som kämpar och dör för sitt land i andra länder!
-Han bryr sig om sitt älskade USA, mera än alla andra som tycker att USA ska ta hand om andra länder.

Så varför är detta Bullshit? För att Trump antingen inte vet eller så talar han helt enkelt inte om varför han nu inte fick väggen och mera kontroll, utan han bara öser galla över de stygga människorna som tvingade honom att signera dokumentet. Detta tweet saknar egentligen någon riktig information, annat än "Väggen och gränskontroll blev inte givna till mig då jag tyckte det och jag är arg på det". Vilket är definitionen på Bullshit: Tomt prat som Trump häver ur sig.
Notera: Trump ljuger inte nödvändigtvis här. Detta är något som han på riktigt tror. Han kan ha fel fakta bakom sig, men han ljuger inte. Åtminstone inte om vi utgår från att han upplever sig själv tala sanning här.
Och det gör allt detta till bullshit!

Så vi har nu rett ut vad en bullshitter är: En person som inte nödvändigtvis ljuger, men inte heller talar sanning och är för det mesta inte alls intresserad av huruvida det faktiskt är sanning eller inte.
Så varför accepterar vi Bullshit?
Harry svarar kort och gott att bullshit är lättare att acceptera för att det gör dig mindre upprörd. Låt oss återgå till Trumps tweet. Det att Trump tror på detta själv, att detta är vad han säger och att det kanske ligger ett visst korn av sanning i det (som att det inte ännu har byggts en vägg), gör att man blir lite irriterad på honom. Men förutom några arga kommentarer på twitter lär inget värre hända.

Säg däremot att Trump hittar på allting här: Omnibus Bill handlade aldrig om muren och säkerhet vid gränsen, det nämns inte överhuvudtaget! Trump hittade bara på allt för att kunna pressa sin agenda vidare! Det skulle innebära en massa problem för honom själv: Om det är klart att han ljuger här, hur mycket annat har han ljugit om tidigare då? Katten är på uppe bordet nu!
Eller värre: tänk om han börjar bli senil, han vet ju inte vad det är han signerar!

Betyg
Essän känns väldigt aktuell i dessa tider! Därför rekommenderar jag att ni läser den om ni får tillfälle! Det finns så mycket bullshit där ute i världen och massan bullshit slutar inte växa! Jag blev medveten om bullshit redan som litet barn på 90-talet och inte är det som att bullshit har minskat precis.

Det tragiska jag tycker bara är att den är för kort. Den rör i en massa koncept väldigt lätt, medan jag tänker att man skulle ha kunnat utveckla detta mera. Till exempel just delen om varför vi accepterar bullshit är väldigt liten. Jag har delgett lite en del av vad han säger här, men han pratar också lite om det där med att man kan acceptera bullshit som stämmer överens med ens egna världssyn (t.ex hur personer som är rasister gärna accepterar påståenden som "invandrarna våldtar våra kvinnor!")
För mig är det ju just den delen som är intressant! Och detta skulle kunna utvecklas till ett helt kapitel i en tjock bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar