torsdag 30 april 2015

Mina 10 bästa filmer som du (antagligen) inte har sett

Som en filmfantast så har jag sett en massa olika filmer. Jag försöker att inte vara kinkig och se det mesta utan att bli arg över hål i berättelsen eller kamera-arbetet eller skådespelandet.
Detta har lett till att jag har sett, och älskat, en del filmer som majoriteten av folk jag känner inte har sett. En del filmer har jag fyndat i realådor vid Prisma och Citymarket medan andra kommer från annat håll. Det gäller att ha fisketur.
Visst har jag dragit upp en hel del skräp! För varje diamant kan man råka dra upp två skräpiga filmer. (Willard t.ex är en hemsk hemsk film). Men nu har jag sållat bort skräpet från det bättre och tänker nu lista tio filmer jag har sett som har varit väldigt underhållande och som just DU kanske inte har sett. Det finns värre saker du kan se på än dessa filmer. Och om du har sett dessa filmer: Grattis! Jag föreställer mig bara att du som läser detta är en "vanlig" filmtittare, som går på bio och ser de nyaste filmerna och inte gräver i realådor efter filmer, som jag gör.


10. Manborg
Helvetets portar har öppnats. Greve Draculon kommer upp till jordens yta med en armé monster. Människor krigar mot helvetets armé utan att lyckas. 
En ung soldat blir mördad av självaste Draculon. Men någon hämtar hans sargade kropp från slagfältet och bygger ihop honom med robotdelar så att han ska kunna fortsätta kampen mot Draculon.
Manborg är en riktigt löjligt rolig film. Den är ett utmärkt exempel på en film där intrigen inte är speciellt logisk, men det gör inget för helheten är så vacker!
En väldigt bra science fiction-parodi på 80-tals sci-fi action-filmer i stil med Roger Cormans verk.
9. Knights
När vi ändå är inne på Scifi-action-Bfilm så kan jag gå vidare till Knights. Filmen kom ut 1993 och handlar om en postapokalyptisk framtid där cyborger har tagit över världen. De behöver människors blod för att leva vidare, så de behåller människor som boskap. Den enda som försöker slå tillbaka mot dem är den föräldralösa Nea och cyborgen Gabriel, som har blivit programmerad att förstöra resten av cyborgerna. 
Till skillnad från Manborg så försöker Knights vara "allvarlig". Den paroderar inget utan den försöker ha ett "rakt ansikte" hela tiden. Men visst finns det mycket överdrivet action att njuta av. Filmen har ett intressant galleri skådespelare, som Kris Kristofferson och Lance Henriksen.
En längre recension finns här

8. The Wrestler
Jag gillar pro-wrestling (eller fejk-wrestling, om ni inte hängde med). Jag är också medveten att brottningsindustrin inte alltid är det bästa och att en del brottare helt enkelt går under för att de inte kan något annat. Det är i korta ordalag vad denna film handlar om.
Filmen handlar om en brottare som kallas Randy "The Ram" Robinson, fast han heter Robin Ramzinski. Han blev en kändis på 80-talet i stil med Hulk Hogan och levde det goda livet. 
På 2000-talet hade hans kändisskap försvunnit och Randy brottas bara på helger på någon liten lokal klubb. Resten av veckan jobbar han deltid i ett varuhus. Han får plötsligt ett erbjudande som skulle kunna ge hans karriär ett lyft: Det har nu gått 20 år sen en legendarisk match mellan honom och en brottare som kallas "Ayatollan" och det talas om att göras en jubileumsmatch. 
Han tackar naturligtvis ja och kan inte vänta på att få nå till höjderna igen. Men hans hälsa säger emot. Hans hjärta är utslitet och det är mycket av hans kropp också. Han funderar på att ge upp hela brottningrn och ta fulltidsjobb i köttdisken på varuhuset, reparera kontakten med sin dotter och gifta sig med en strippa som han har blivit god vän med.
Men i ett givet skede säger han helt enkelt NEJ och bestämmer sig för att ÄNDÅ slåss mot Ayatollan trots varningar!
Det jag gillar med denna film mest är att den kan ses ur två synvinklar: Antingen så är det en film om en man som går emot allt vad alla säger och blir en hjälte, precis som några av Rocky-filmerna. Eller så är det en film om en tragisk man som håller på att självförstöras, men han ignorerar alla varningar och är på väg mot sin egen död.
7. They Live!
På tal om brottare...I denna film spelar Roddy Piper en luffare som driver runt i olika städer. Slutligen stannar han i Los Angeles där han får jobb på en byggnadsplats. Han får tag i ett par solglasögon som visar för honom hur verkligheten egentligen ser ut: Jorden är under kontroll av utomjordingar som använder TV och tidningar till att kontrollera folkmassan! Han måste få ett slut på det.

Filmen regisserades  av John Carpenter som är känd för Mouth of Madness, Halloween och The Thing. Filmen är vackert gjort och tar sig själv inte på alldeles för stort allvar, men ändå tillräckligt. Filmen var högst antagligen en social kommentar till konsumptionssamhället och hur de sociala medierna styr den stora folkmassan.
Här är en lek ni kan leka: Gissa varför jag tycker det är hysteriskt roligt att det går omkring folk med kepsar och tröjor som det står "Obey" på?


6.Voyage to the bottom of the sea
Denna gamla science fiction film har vackra miljöer och intressant intrig. Jag säger gammal för ja... Den kom ut 1961. 
Ubåten Seaview ligger under isen på Antarktis utan radiokontakt. Det är ett socialt experiment där man kontrollerar hur besättningen klarar av 96 timmar under vatten. Men plötsligt börjar isen smälta och det visar sig att himlen brinner. Eller snarare, ett asteroidbält som har lagt sig i omloppsbana runt jorden brinner. Detta kommer att höja medeltemperaturen över hela planeten och slutligen förstöra allt liv. Det finns en plan som kan lyckas: Seaview måste ta sig till Marianas-öarna och där skjuta en atombomb ut i rymden mot asteroidbältet och spränga bort det före kl 16 några dagar senare. 
Filmen är som sagt vackert filmad och jag tycker väldigt mycket om miljöerna. Men att spränga bort ett asteroidbält med en atombomb? Ja, det var 60-talet då man ännu trodde att man kunde spränga bort allt med en atombomb.
5. Fantastic Voyage
1966 gjordes en film baserad om en annorlunda sorts resa.
En forskare har kommit fram till hur man krymper föremål till atom-storlek. Men bara i en viss tid, beroende på vad föremålet är. Vetenskapsmannen blir dessvärre utsatt för ett mordförsök. Han överlever, men får en blodpropp i hjärnan. Han kommer att dö.... Såvida inte ett team, med hjälp av CIA, lyckas ta sig in i hans hjärna och med laser skjuta bort blodproppen. Hur gör de detta? Genom att krympa ett skepp till miniatyrstorlek, bli injicerade i honom och åka genom blodådrorna upp till hjärnan. Men de har bara en timme på sig. För annars kommer de och deras skepp att expandera till sin ursprungliga storlek, vilket effektivt dödar vetenskapsmannen. 
Jag gillar denna film för jag gillar premissen. Idén är väldigt intressant när man tänker på hur det skulle vara att resa på det sättet i en människas kropp. 

4. Creature from the Black Lagoon
Jag gillar denna film för att filmskaparna har använt sig av väldigt minimalistiska medel för att göra en bra skräckfilm. Även om monstret ser väldigt.... Mänskligt ut. Men filmskaparna har ändå lyckats få mig att glömma det och bara njuta av en berättelse.
Creature handlar om en biologisk expedition som beger sig i en båt längs amazonas-floden påväg mot "den svarta lagunen". De hoppas kunna finna information om okänt liv i vattnet. Men de vet inte att under miljontals år av evolution så har ett monster utvecklats i djupet på lagunen. Detta monster börjar förfölja besättningen.
Filmen är svartvit och kom ut 1954, den äldsta filmen på denhär listan. Jag läste att en remake planeras.

3. Anaconda
Om besättningen i Creature var i amazonas för att fånga levande organismer, så ska besättningen i Anaconda filma en okänd indianstam som sägs finnas här. Istället för att bli hemsökta av ett konstigt monster från en lagun så blir filmteamet hemsökta av en gigantisk anakonda. När teamet reser längsmed floden plockar de upp en tjuvjägare som vill fånga in en levande anakonda. Den är värd en miljon på svarta marknaden levande. Han letar efter ett särskilt exemplar, en anakonda som är 13 meter långt och han går hur långt som helst för att fånga in den.
Filmen kom ut 1997 och har en stor samling kända skådespelare: Jon Voight och Owen Wilson samt musikerna Ice Cube och Jennifer Lopez (då hon ännu trodde hon kunde skådespela). Alla skådespelarinsatser håller filmen vid liv, men det är utan tvekan Jon Voight som drar största lasset. Den karln är en expert på att spela en slemmig ond typ som man älskar att hata.
Filmen har fått en massa negativ kritik, men har oftast kallats "så dålig att den är bra". Visst finns det en del detaljer som jag vet att inte stämmer med verkligheten (som att en orm inte förföljer folk eller att en orm skriker) och en del hål i intrigen. Men om man kan förbise det och inte låta det störa så har man en ölfilm.


2. Game Boys

Denhär filmen är antagligen den mest okända filmen på min lista. Jag tror att jag är den enda som har sett den. Den är filmad, editerad och regisserad av Brad Jones, känd över internet som "The Cinema Snob". Han är en man som älskar att göra filmer själv med sina kompisar.
Jag har tidigare recenserat filmen på min blogg så ni kan läsa en längre synops där. Men lång story kort: Den handlar om Scott som blir dumpad av sin flickvän. För att hjälpa honom så tänker hans vänner ordna en "Custers Revenge"-fest.
Filmen är i dålig kvalité, men hjärtat finns där. Det är en löjligt rolig film, gjord av en snubbe precis som jag och mina vänner i Guerilla Pictures
Här är recensionen från min blogg.
1. Heavy Metal
Nej, Heavy Metal handlar inte om musikgenren. Titeln refererar till serietidningen Heavy Metal.
Heavy Metal är en kanadensisk antologifilm som handlar om en astronaut som kommer hem till månen. Han visar sin dotter ett grönt klot. Klotet börjar sväva, smälter astronauten och presenterar sig som Loc-Nar, den största ondska i universum. När dottern tittar in i Loc-Nar så ser hon olika civilisationer där Loc-Nar har haft ett direkt inflytande. Vad som följer är en serie korta berättelser, som handlar allt som utomjordingar som tänker ta över världen, stridspiloter från andra världskriget som blir zombier, en ung man som sugs in i ett paralellt uniersum där han blir en barbarisk hjälte...
Den är vackert animerad och har en hel del konstiga serier med intressanta idéer! Utan tvekan en okänd ouppskattad diamant!

1 kommentar:

  1. The Wrestler har jag faktiskt sett, och Springsteen har ju skrivit låten som inte kunde vara mer beskrivande.
    "Then you've seen me, bet I can make you smile when the blood, it hits the floor
    Tell me, friend, can you ask for anything more?"

    SvaraRadera